Информация

Операцията се извършва с помощта на миниатюрен ултразвуков доплер, който локализира всички артерии, снабдяващи с кръв хемороидите, минаващи от ректума под лигавицата на червото. Устройството също така разполага с малък прозорец, който позволява да бъде поставен шев около артерията и по този начин да се прекъсне кръвоснабдяването в тази зона. В хода на процедурата всички артерии биват локализирани и завързани. През следващите няколко дни и седмици хемороидите се смаляват до пълното им изчезване, а симптомите отшумяват.

Тъй като шевът се поставя не в ануса, а в крайната част на ректума, където на практика няма нервни окончания, предизвикващи усещане за болка, процедурата е почти безболезнена и може да се проведе под лека упойка, вместо под обща анестезия. Тъй като всички кръвоносни съдове на хемороидите се локализират много точно по време на операцията, методът се явява по-успешен от склерозирането. Когато кръвоносните съдове са правилно лигирани, а не просто вързани с ластик, те няма как да се отделят, което води до по-добър ефект и много по-малък риск от кървене след процедурата.

Повечето пациенти се връщат на работа до 24-48 часа след манипулацията със съвсем лек дискомфорт, който, ако има такъв, представлява не повече от една слаба пулсация в ректума.

Методът се прилага успешно в Европа и Северна Америка в продължение на много години с отлични резултати. 85% от пациентите се радват на пълно отзвучаване на симптомите, а над 90% са напълно удовлетворени от резултата, дори когато има някои много леки остатъчни симптоми. Това се дължи на относителната лекота на възстановяване от операцията в сравнение с по-конвенционалните терапевтични решения.

„Методът е много подходящ за пациенти във втори и трети стадий на заболяването, когато не е настъпил анален пролапс. Щадящ е, не изисква пълна анестезия и се понася много добре, като възстановяването трае 2-3 дни.”, споделя д-р Росен Тушев.

Как ще ми помогне методът на ултразвуково лигиране на хемороидалните артерии?


Това е първият метод, който с помощта на минимално инвазивни хирургични техники лекува източника на хемороидалната болест без хирургична ексцизия или бандиране (връзване с ластик).

Колко време трае процедурата? Налага ли се хоспитализация? Кога мога да се върна на работа?

Процедурата може да продължи и едва 20 мин. Обикновено пациентите си тръгват в същия ден. Повечето пациенти изпитват съвсем незначителна болка и дискомфорт и се връщат на работа още не следващия ден.

От какви грижи ще се нуждая преди, по време и след процедурата? Какви лекарства ще ми бъдат предписани?

Вашата възраст, тегло и физическо състояние са от значение за медикаментозното Ви лечение и съответно необходимите грижи по време и след процедурата. Резултатите са различни при всеки, но обикновено след процедурата се изписват обезболяващи лекарства, които са в минимално количество и се приемат за ограничен период от време.


 

Вижте видео на Ултразвуково лигиране на хемороидални артерии чрез HAL RAR метод

Отделение в МБАЛ