Информация

Кога най-скоро е възможна операция?
Необходим е преглед и изследване в нашия Херния център. В зависимост от Вашето здравословно състояние се планира операцията. Срокът варира от няколко дни до 3 седмици при необходимост от лечение на придружаващи заболявания.

Осигурявате ли прием за съпруга/та ми?
Да, при желание от Ваша страна.

Колко струва операцията?
Счетоводният отдел ще пресметне очакваните разходи, след като ви е бил извършен предварителния преглед. Ако имате валидна здравна осигуровка, тя покрива по-голямата част от разходите по операцията.

Кога, след операцията, мога да започна работа?
Зависи от естеството на Вашата работа и това как се чувствате. Ако работите в офис, в повечето случаи можете да започнете работа след една седмица. В случай, че изпълнявате работа, изискваща сериозни физически натоварвания (повече от 20 кг.) - след около 4 до 6 седмици.

Колко време продължава операцията?
Повечето първични херниопластики продължават средно около 50 минути. При големи и рецидивни хернии това време може да достигне 2 часа.

Каква е причината за появата на херниите?
Хернията се появява, когато вътрешният слой на коремната стена има слаби зони. Най-често (80%) това са слабините и хернията се нарича ингвинална или слабинна. Може да е в областта на пъпа – пъпна херния. Следоперативна е, когато се намира на мястото на предишна операция. През тези слаби зони част от коремните органи постепенно започват да излизат през това слабо място и се формира т.н. херниален сак. Естественият ход обичайно е прогресивен – хернията нараства. Излизащите през отвора коремни органи се притискат и причиняват болки, смущения в храносмилането, смущения в уринирането, ако има участие на пикочен мехур. При внезапно и значително притискане на участващия коремен орган (заклещване) са възможни сериозни последствия за здравето и живота. При настъпило заклещване е наложителна спешна операция.

Как да разбера дали имам херния?
Възможните симптоми са:

  • Забележима подутина в слабините или на корема.
  • Болка при вдигане на тежест.
  • Тежест и тъпа болка при продължително ходене.

Имам херния, но не ме боли. Необходима ли е операция?
Херниите не се възстановавят сами. Те прогресивно нарастват. С всеки изминал ден Вие ставате по-стар, тъканите се “износват” и херниалният дефект става по-голям, а възстановяването му - по-трудно. Веднъж диагностицирани, коремните хернии трябва да бъдат оперирани колкото е възможно по-скоро по възможно най-добря начин.

Опасно ли е да живея с херния, без да се оперирам?
В България се оперират по спешност, поради заклещтване, около 2000 хернии годишно. В 3% изходът е неблагоприятен.

Мога ли да се предпазя от херния?
Не, дори да прекарате живота си на маса и легло до нея или потен в спортната зала. Хернията е нещо, което засяга един на всеки десет. * Какво е заклещена херния? То е все едно широко отворен прозорец да се затвори внезапно, докато надникналите навън лениви черва не са успели да се приберат вътре и бъдат заклещени. Страда кръвообращението на притиснатия орган и рано или късно последствията са сериозни. В случай на внезапна силна болка, не чакайте, за да видите какво ще стане, а търсете неотложна помощ.

Как се лекува хернията?
Ако не предизвиква никакви оплаквания, Вашият лекуващ лекар може да Ви препоръча наблюдение. Носенето на колани може също да Ви бъде препоръчано, но това не лекува хернията и не предпазва от заклещване. Само навременната планова операция е разумният избор.

Ще се появи ли хернията отново след операцията?
Статистическите данни сочат, че рецидивите са до 10%. Те са по-чести при големи и запуснати хернии. В специализираните центрове за лечение на хернии рецидивите са под 1%.

Каква ще бъде упойката?
Това се определя индивидуално в зависимост от вида на хернията. Най-често прилагаме регионална упойка, при която пациентът не заспива. Обща упойка рядко се налага при големи и следоперативни хернии.

Как се поставя диагнозата “Херния”?
Диагнозата се поставя с преглед. Открива се подутина (херниалния сак) и дефектът на коремната стена (херниалната врата). При сложни и трудни случаи е необходима консултация от херния специалист.

Възможна ли е операция, ако имам други здравословни проблеми?
Тъй като използваме регионална упойка, се избягват рисковете на общата анестезия. Повечето пациенти при контролирани придружаващи заболявания (високо кръвно, захарен диабет, алергия, болно сърце) понасят добре операцията. В редки и нелекувани случаи се налага продължителна предоперативна подготовка.

Какво ще бъде следоперативното наблюдение?
Изписването ще бъде след щателен преглед и ще получите пълни указания за следоперативния период. Ще беде осигурена постоянна телефонна връзка и при нужда преглед и консултация у дома или в клиниката.

Кога мога да спортувам?
Ние съветваме за ранна физическа активност при повечето операции на херния. Например: Непосредствено на следващия ден след операцията препоръчваме леки разходки. След 10 до 14 дни - умерена гимнастика, плуване, голф. Тежка атлетика, футбол, тенис, ски са възможни след 6 седмици. Това са ориентировъчни препоръки. Във всеки конкретен случай ще бъде проведена дискусия и в зависимост от възрастта, общото състояние, вида на операцията, тренираността на пациента, ще се обсъдят точни инструкции.

Кога мога да пътувам?
Една значителна част от нашите пациенти пътуват до нашия Вита Херния Център отдалеч. След кратък период за наблюдение и обичайно на следващия ден те могат да пътуват. При желание можем да осигурим болнично наблюдение или да съдействаме за настаняване в съседство. При големи и сложни хернии е възможно да се наложи наблюдение за 2-4 дни. Ето защо е добре да дискутирате конкретно с Вашия хирург, преди да направите окончателните си ангажименти

Отделение в МБАЛ