Информация

Вирусните инфекции на кожата протичат с разнообразна клинична картина в зависимост от възрастта, локализацията и имунитета на организма. Имунологично се причиняват от два вида вируси:

І тип - причинява инфекции най-често по лицето и горната част на тялото.

ІІ тип - локализират се в гениталиите и седалищната област.

Различават се две основни групи херпеси - първични и рецидивиращи.

Първичната инфекция настъпва още в ранна детска възраст /от 1-5 годишна възраст/. Измененията се локализират по лигавицата на устата /зачервяване/, множество мехурчета, разязвяване/. Обривът се придружава от силна болка и обилно слюноотделяне. Общото състояние се влошава. Температурата се повишава. След клиничното оздравяване, вирусите остават в латентно състояние в някои клетки и при благоприятни за тях условия /намаляване на общия и локален имунитет/ те отново се активизират и причиняват рецидивиращи форми на инфекцията.

Провокираща роля играят различни фактори: болестни състояния, протичащи с висока температура, силно нервно-психично напрежение, механични травми, ендокринни влияния /менструация/ и слънчево облъчване.

Оплаквания: обривът се явява като сърбящо розово петно, върху което след няколко часа изникват групички от мехурчета, изпълнени с бистра течност, която след няколко дни помътнява и засъхва, като се образуват корички. Цялата еволюция трае около 10 дни. Много по-тежко се понася от болните т.н. рецидивиращ Херпес симплекс гениталис. При него мехурчетата не се задържат дълго и се виждат само ерозии. Понякога, особено при жените, гениталният херпес може да вземе големи размери и да се придружава от силни болки и повишена температура. Усложненията при херпесите, особено при гениталните, настъпват, когато към вирусната се прибави бактериална и гъбична инфекция. Клиничната картина се утежнява и се налага и антибиотично и антимикотично лечение.

Кабинет в ДКЦ