Информация

Врастналият нокът се нарича се още onychocryptosis. Това е често срещано заболяване. Появява се, когато кожата от страната на нокътя на палеца започне да расте над нокътя или когато нокътят започне да враства в кожата. Най-често се засяга палецът на ходилото и то при млади хора.

Каква е причината за заболяването?
Сред причините за заболяването са прекалено голям нокът, наследствено предразположение, при хора с тенденция за извиване на нокътя /например при пациенти с артрит/.
Заболяването се наблюдава също при механичен натиск от неудобна обувка, както и при неправилен начин на изрязване на ноктите. При травма в областта на палеца, част от нокътя може да се впие в кожата.
Гъбични инфекции също могат да бъдат причина за врастване на ноктите.

Какви са оплакванията?
Оплакванията са от зачервяване, болезненост на кожата на пръста от страната на врастналия нокът, понякога при натиск може да се отделя гной. Ако лечението се забави, е възможно да се развие тежка инфекция на пръста и ходилото.

Какво е лечението?
Не се препоръчва самолечение, тъй като това може да доведе до задълбочаване на оплакванията и развитие на тежка инфекция. Най-често се препоръчва оперативно отстраняване на част от болния нокът с местна упойка.

 

  Запази час онлайн

Отделение в МБАЛ