Информация

Акнето е сред най-разпространените кожни „страдания” и сериозен медицински проблем, срещан както при тийнейджърите, така и при редица възрастни. Възниква най-вече на местата, където има най-голям брой мастни жлези: лицето, раменете, гърба и гърдите. Около 80% от всички хора на възраст между 11 и 30 г. имат една или друга проява на акне. Дори на 40-50 г. акнето продължава да е проблем за някои хора.

Какво го причинява?
Широко разпространена е заблудата, че акнето е стафилококова инфекция. То се причинява от анаеробни бактерии от вида Propionibacterium acnes, а стафилококите могат да се насложат само като вторична инфекция. Мастните жлези отделят мастна секреция – себум, която се излива в порите на космените фоликули. Точно през пубертета се засилва продукцията на себум, който от своя страна е хранителна субстанция за пропионовите бактерий. Когато пората е запушена, анаеробните бактерии започват да преобладават и да се „свръх размножават”, при което секретират химични вещества, разширяващи стената на пората. При това се отваря входна врата и за други бактерии като Staphylococcus aureus. Главна роля в процеса имат и хормоните и по-точно тестостеронът, който се синтезира и в женския организъм. Когато нивата му са завишени, това е предразполагащ фактор за появата на акне.

За лечението

Преди да се пристъпи към лечение на акнето, е важно да се определят причините, довели до неговата поява. За всеки човек причината може да бъде различна. Това налага да се прилага индивидуален подход към всеки страдащ от акне. Съществуват голям брой средства за лечение на акнето. Сред тях са: бензоил пероксид, антибиотици, ретиноиди, хормонални препарати, антисеборейни медикаменти, салицилова киселина, никотин амид, алфа-хидрокси киселини, азелаинова киселина, кератолитични средства. Тези препарати оказват въздействие по няколко начина: спомагат за отделяне на вроговените клетки с цел предотвратяване запушването на порите и унищожават Propionibacterium acnes. Имат и противовъзпалителен ефект. Химическият пилинг и някои козметични процедури са друга алтернатива в лечението на акне.

Препоръки
Мийте кожата внимателно с мек сапун или почистващ тоник два пъти на ден.
Използвайте хладка вода вместо прекалено гореща или прекалено студена.
Не търкайте лицето с кърпа, тъй като това може да раздразни кожата и да засили проблема. Подсушете я внимателно.
Ако използвате овлажняващ крем, уверете се, че не съдържа масло.
Не докосвайте, нито стискайте, пъпките. Може впоследствие да се появят белези.
Здравословното хранене винаги е за предпочитане, но няма доказателства, които да подкрепят тезата, че мазните храни или шоколадът влошават симптомите.
Ако носите грим, използвайте продукти, които са на водна основа, а не на маслена. Важно е също да пише, че са некомедогенни.
Ефективните козметични продукти за акнеична кожа намаляват производството на себум, ускоряват премахването на мъртви клетки, борят се с бактериалните инфекции и намаляват възпалението. 
Не забравяйте да свалите грима преди лягане.
Задължително е да се консултирате с дерматолог преди да използвате медикаментозни гелове или лосиони.

Кабинет в ДКЦ