Информация

Една от определящите характеристики за красота, женственост и сексуалност на женската фигура е бюстът. Всяка жена мечтае за перфектна визия.

Уголемяването на бюста е една от най-популярните операции в света. Кои са най-предпочитаните импланти и защо?
Уголемяването на бюста се осъществява чрез импланти. Съществуват 3 вида импланти в зависимост от вътрешното съдържимо: с компактен, високо кохезивен силикон; с физиологичен разтвор и с хидрогел. Съвременните разработки на импланти с компактен, високо кохезивен силикон и с микротекстурирана (набраздена) повърхност ги направиха предпочитани спрямо останалите. Те имат предимството да се изработват в различни форми и при допир се доближават най-много до чувството на допир до гърдите, като при евентуално пробиване или срязване на обвивката, силиконът не изтича навън. Могат да се поставят под жлезата (гърдата) или под гръдния мускул, като вторият метод е за предпочитане, за да избегнем риска от очертаване ръбовете на имплантите, особено по деколтето.

От какво зависи формата на импланта, който се поставя?
Изборът на конкретна форма на импланта зависи от телосложението на пациентката и нейните изисквания и желан резултат. В модерната хирургия имаме голямо разнообразие от импланти, различаващи се както по размер, така и по форма. Можем да избираме между кръгли импланти с нисък профил и широка основа, кръгли импланти със среден профил и основа, кръгли импланти с висок профил и по-тясна основа и анатомични (капковидни) импланти. Разрезът може да се направи по долната граница на ареолата, където е практически незабележим, или да се направи в свивката под гърдата по желание на дамата. И в двата случая жената може да кърми при едно евентуално бъдещо раждане.

Какви са иновациите в увеличаването на бюста?
Пластичната хирургия е специалност, която не спира да се развива. Благодарение на усъвършенстването на имплантите, ние имаме възможност да прилагаме различни техники при поставянето им и да постигнем максимално естествен вид на бюста, което е от първостепенна важност за съвременните дами.

От какво най-често се притесняват пациентките Ви при подлагане на мамопластика?
Притесненията на дамите са най-различни. Някои се притесняват от самия факт, че им предстои оперативна интервенция, други се притесняват от упойката, а трети просто не знаят какво да очакват като резултат от операцията. В повечето случаи, обаче, желанието или необходимостта от тази промяна надделяват над притесненията и страховете.

Има ли възрастови ограничения за увеличаване на бюста?
Освен, че пациентката трябва да е пълнолетна и да не е бременна и кърмачка, други възрастови ограничения няма. Разбира се, всеки случай е строго индивидуален и задължително съобразяваме възрастта и здравословното състояние на дамата, преди да пристъпим към операция.

Колко време след операцията дамите могат да се върнат към обичайното си ежедневие и да спортуват активно?
Обикновено около 5-6 дни след операцията гърдите не трябва да се мокрят. В продължение на месец дамите трябва да носят специален еластичен сутиен и да пазят гърдите си от травми и други наранявания. Едва след това могат да се върнат към спортна активност, като това трябва да се случва постепенно и с повишено внимание. Вашето тяло ще Ви покаже само дали и кога е готово за по-голямо натоварване.

Имплантите затрудняват ли да се прави ехография/мамография на гърдите?
Не само, че не затрудняват този тип изследвания, а в някои случаи дори подобряват видимостта. Добре е все пак да посещавате мамолог, който имат опит с дамите с импланти.

Имплантите могат ли да бъдат използвани и след операция за рак на гърдата?
Да. Все по-често комбинираме двете операции. След премахване на млечната жлеза, пристъпваме към поставянето на имплант на нейно място. По този начин и психологическата травмата за пациентката е по-малка, защото макар и с различен бюст, тя все пак се буди с бюст. Дори и двете операции да не се направят заедно, това не ни лишава от възможността да поставим имплантите на по-късен етап, когато жената има готовност и желание за това.

Поставянето им за цял живот ли е или е задължително да се подновяват на някакви периоди?
Самите производители на импланти препоръчват тяхното подновяване на всеки 10 години, тъй като материалът, от който са съставени, се изхабява и е възможно дори да изменят формата си. При всички положения е добре да минавате на профилактичен преглед при мамолог всяка година, за да сте спокойни за състоянието на гърдите си.

Промяната във външния вид ще разреши ли проблемите на личността?
Причините, налагащи промяна във външния вид, могат да бъдат най-различни – както медицински, така и по желание на пациента. Невинаги желанието за конкретна промяна е просто форма на суета. Голяма част от жените прибягват до корекция на бюста след раждане и кърмене, в следствие на което гърдите им са се „изпразнили”. Разбира се, има пациенти, които са с толкова дълбоки комплекси, че каквото и да направят, винаги са недоволни и искат още. За повечето, обаче, тази промяна поставя началото на нов живот – живот, в който те са по-уверени, чувстват се пълноценни и съответно са много по-щастливи.

Интервюто е публикувано в сп. Harper's bazar

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ