Новини

Интервю с д-р Илия Карагьозов за новооткрития ВИТА Дисплазия център

Д-р Карагьозов, какво значи дисплазия?
Повече от седемдесет процента от жените се срещат поне веднъж в живота си с инфекция, причинена от човешки папиломен вирус (HPV). При по-голямата част от тях инфекцията протича незабележимо и често имунната система я ликвидира, преди да причини предраково изменение. При по-малка част от жените инфекцията може да прогресира и по гениталните лигавици и кожата се появяват незабележими с невъоръжено око изменения, притежаващи потенциал за превръщане в инвазивен рак. Тези изменения носят общото наименование дисплазия. Разполагат се основно по външните полови органи, влагалищните стени, влагалищната част и канала на маточната шийка. Своевременното им откриване и правилно лечение на практика ликвидира опасността от превръщането им в злокачествен тумор.

Какво представлява "ВИТА Дисплазия център"?
В редица европейски страни, предимно немскоговорящи, към болниците функционират специализирани структури със специално обучен персонал и техническа обезпеченост, към които общопрактикуващи лекари и гинеколози насочват пациентки със съмнителни или позитивни скринингови резултати. Тези структури носят названието Дисплазия център. Те осъществяват комплексно целия цикъл диагностично-лечебни дейности за трайно излекуване, при това с качество, подлежащо на перманентен контрол.

Ние създадохме новата специализирана структура "ВИТА Дисплазия център“ с респект и уважение към постигнатото от немските ни колеги и с амбицията да предложим на нашите пациентки още по-висококачествено лечение, стъпващо и на базата на нашия богат опит и дългогодишна практика. Не мога да не отбележа с гордост факта, че само 20 години след първото научно съобщение за новосъздадения от професор Хинзелман в Германия метод за ранно откриване на рака на шийката на матката – колпоскопия, България вече има собствена колпоскопска школа благодарение на професор Божил Василев.

Тази над 60-годишна традиция, както и уважението и признателността, които изпитваме към нашите учители, ни мотивират и задължават да направим необходимото за нейното съхраняване и развитие. Мисля, че това е правилната посока.

Реализацията на проекта, разбира се, щеше да е невъзможна без разбирането, подкрепата и логистиката на болница „ВИТА“. Освен мен, екипът включва добре обучените гинеколози д-р Борислава Попова, д-р Силвия Оручева и д-р Иван Крумов, изключително ерудирания и опитен патоморфолог д-р Христо Мавров и безценните ни помощници – акушерките Йовка Живкова и Мариела Иванова.

Какви диагностични методи прилагате в Центъра?
- Цитология по Папаниколау (ПАП тест) и течнобазирана цитология
- Изследване за високорискови човешки папиломни вируси – ДНК типизация и ОНКО-Е6/Е7 РНК тест
- Колпоскопия – изследване чрез оптичен апарат на шийката на матката и влагалищните стени
- Епизиоскопия – изследване чрез оптичен апарат на външните полови органи, перинеалната и перианалната зона
- Биопсия – безболезнено вземане на тъкан за хистологично изследване и поставяне на диагноза
- Офис хистероскопия – оглед на шийката и кухината на матката с оптична система и при необходимост – вземане на щипкова биопсия
- Експертна хистологична диагностика

А по какъв начин лекувате засегнатите от заболяването жени?
Във "ВИТАДисплазия център" прилагаме препоръчаните от EFC (Европейската федерация по колпоскопия) и IFCPC (Международната федерация по цервикална патология и колпоскопия) основни лечебни методи, а те са:
-  Aблативно лечение – разрушаване на засегнатата тъкан без изрязване;
-  Lesion-only resection procedure – отстраняване чрез изрязване само на засегнатата тъкан;
-  LLETZ – отстраняване чрез изрязване на цяла част от шийката на матката с конична форма (конизация) и различни размери.

Методът на лечение се избира индивидуално при всяка отделна пациентка.
Всяка лечебна процедура се съпровожда от медицинска документация, съдържаща хистологичен резултат, доказващ дисплазия, оперативен протокол с подробно описание на вида и параметрите на лечението, както и ограничителен физически режим и стил на проследяване. Вероятно в близко бъдеще ще успеем да разширим техническите си възможности и с по-модерен карбон-диоксиден лазер и система за фотодинамична терапия.

Упойка прилага ли се при лечение на дисплазия?
При манипулациите се прилага локално обезболяване в амбулаторни условия, като при необходимост Центърът разполага с всички условия за амбулаторно лечение в стил „Еднодневна хирургия“ за пациентки, при които се налага общо обезболяване.

А как може да се запишем за лечение при Вас?
"ВИТА Дисплазия център" е определил следния график, по който неговите специалисти ще приемат пациенти:
Понеделник – от 11 до 14 часа – д-р Карагьозов
Сряда –от 12 до13:30 часа – д-р Попова
Четвъртък – от 12 до 13 часа – д-р Оручева
Четвъртък – от 14 до 15 часа – д-р Крумов
Всеки ден – хистологични консултации на готови препарати (второ мнение)
 
Приемът в Центъра се осъществява само след предварително записване на тел.02 45 22 115 от дежурните акушерки в интервала от 11 до 14 часа всеки делничен ден.

Ще бъдат регистрирани и приемани за лечение само жени със съмнение или доказано носителство на високорискови типове човешки папиломни вируси, с гранични и лоши резултати от цитонамазка или с доказана вече дисплазия и злокачествено заболяване. За оптимизиране на работния процес подборът на пациентите налага предварителен телефонен разговор с екипа преди записване на час за преглед.


Със създаването на новия център се продължава вече утвърдилата се практика Болница "Вита" да бъде новатор в предлагането на висококачествени медицински услуги за своите пациенти на най-високо европейско ниво.