Полезно

Как да избегнем рисковете от изгаряния по време на празниците и как да дадем първа помощ на пострадалите – съвети от д-р Бенкова от МБАЛ ВИТА

Коледните и Новогодишните празници, както и следващите през януари всенародни имени дни увеличават драстично броя на часовете за домакинстване в кухнята, а с това и рисковете от изгаряния. По празниците палим барбекю, горим  свещи, размахваме бенгалски огън, гърмим ентусиазирано с пиратки. Хубаво е да сме подготвени как се действа в случай на опасност от изгаряне, затова д-р Елена Бенкова – пластичен хирург от ВИТА, подготви някои основни препоръки за празничните дни.

По принцип всяка една дейност може да доведе до изгаряне с различна локализация и тежест. Ето някои рискови ситуации по време на празниците:

Безобидното на пръв поглед пържене на мекици или на картофки в тигана може да доведе до опасно запалване на мазнината. Първата реакция на човек е да понесе тигана към мивката,  за да загаси пламъка с вода. Грешка! Ако направите така, горящата мазнина се излива върху ръцете и тялото Ви и причинява дълбоки изгаряния, налагащи често оперативно лечение.

Неправилното използване на тенджера под налягане също е много опасно. Освен горещата течност, която попада по вас и води до изгаряне,  има и взривен момент и нараняванията са комбинирани и тежки.

Допирът до горещата фурна и скара също може да причини ограничени изгаряния, предимно по ръцете.

Обслужването на локалните парни отоплителни инсталации  е друг  възможен източник на изгаряне с гореща вода. Често това изгаряне е обширно и налага дълго специализирано лечение.

Пърлене на закланото прасе с горелка е друг ритуал, който е обичаен за сезона. Последствието  може да е пламъково изгаряне, засягащо само откритите части на главата и ръцете до по-тежки и обширни  поражения при запалване на дрехите.

Практика е използването на  специални запалителни смеси при разпалване на барбекю, които никак не са безопасни и често водят до изгаряния.

Източник на изгаряне могат да бъдат лампичките от елхата и разклонителите, които „давайки на късо“ причиняват от леко опушване и зачервяване на кожата до нисковолтови електрически изгаряния.

Подпийналите пушачи по време на празниците в никакъв случай не бива да си полягват с цигара в ръка. Задремвайки, цигарата пада и запалва  дрехите им и постелките на леглото.  Стига се до много обширни, дълбоки и животозастрашяващи изгаряния, придружени и с обгазяване.

Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки  може да предизвика локални изгаряния и травми. Могат да пострадат не само ръцете, а също така разположените в близост части от тялото – лице, очи и шия. В повечето случаи се касае за малки по площ изгаряния, но дълбоки и трудно зарастващи. Понякога обаче се стига до необратими травми – започвайки от разкъсване на пръсти или дори длани, до загуба на зрението или дори смъртни случаи.

При неправилно боравене с пиротехнически средства и взривни вещества освен изгаряния на лицето  се наблюдава попадане на различни чужди тела в очите. В такъв случай окото може да се облее обилно с вода, която да отмие попадналото вещество. Не трябва да се прави нищо повече, а веднага трябва да се потърси лекар.

Как трябва да действаме в случай на изгаряне?
Първото нещо, което трябва да направите при изгаряне, е да прекратите действието на поразяващия фактор - пара, вода, мазнина, нагорещен предмет, електрически ток или пламък.

После трябва да  отстраните притискащите неща в областта на изгарянето -часовници, пръстени, гривни, колани и други.
На трето място - да охладите засегната зона с хладка до студена течаща вода за около 20 мин.

Задължително е да  покриете засегнатия участък със стерилна марля или кърпа и да потърсите  специализирана медицинска помощ.

Ако има мехури, не ги пукайте, за да не се инфектира изгорената област.

Не се опитвайте да отстранявате залепнали материи за кожата -  стопени изкуствени дрехи, чорапи, барут и подобни.

Най-доброто, което може да направите след изгаряне, е да измиете зоната с течен сапун и вода. Ако кожата е само зачервена и силно болезнена, без мехури, мажете мястото с хидратиращ крем. Във всички останали случаи, особено когато „не боли“, направете хлабава превръзка и посетете специализирано здравно заведение.

Всяко подценяване на подобни травми води до риск от инфектиране на изгореното място и рано или късно пак да ви отведе в болницата. Не се бавете, защото всяко забавяне води до удължаване на лечението и до по-лоши крайни резултати.