Полезно

Какво трябва да знам преди да забременея? – на многобройните въпроси, свързани с тази важна стъпка в живота на всяка жена, отговаря д-р Весела Николова – акушер-гинеколог във ВИТА

- Д-р Николова, как може да увеличим шанса си за забременяване?
Това е въпрос с повишена трудност. Може да се направят много неща и това да не даде резултат, а може и нищо да не се направи и да забременеете веднага.

- Как трябва да променим навиците си? Какво трябва да избягваме?
Осъзнавайки, че искаме да забременеем, първо трябва да променим начина си на живот. Спрете задължително вредните навици - тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол.

- Трябва ли да направим промени в храненето си?
Рационалното и здравословно хранене е в основата на доброто здраве. Това е особено важно в периода на подготовка за най-важното събитие в живота на жените. Наблегнете върху пресните продукти - плодове и зеленчуци, богати на витамини и микроелементи, а намалете кофеиновите напитки и транс-мазнините.

- Трябва ли да започнем прием на фолиева киселина или други хранителни добавки?
Препоръчваме приемът на фолиева киселина да започне още при вземането на решение за бременност. Прием на хранителни добавки, целящи повишаване на фертилитета, се препоръчва индивидуално след консултация с акушер-гинеколог.

- Може ли да продължа да спортувам?
Препоръчва се умерена физическа активност, без претоварване и вдигане на тежести. Трябва да се чувствате комфортно в кожата си. Кардио-упражненията увеличават кръвоснабдяването на репродуктивните ви органи, което благоприятства осъществяването на бременност.

Силовите тренировки пък повишават мускулната маса и спомагат за износването на бременността, понижавайки инсулиновата резистентност, а у мъжете води до повишаване на нивата на тестостерон. Йога и пилатес са релаксиращи, както за душата, така и за ума и тялото и са силно препоръчителни. Но всичко трябва да бъде в умерени граници - не се претоварвайте.

- Как правилно да подготвя тялото си?
Намалете стреса. Стресът в дома и на работното място има негативно отражение върху вашето психично състояние и повишава нивата на стрес-хормони в тялото. Всичко това може да доведе до проблеми със забременяването.

Наспивайте се. Намалете напрежението от ежедневието си чрез любими занимания и в приятна компания.

- Колко време след спиране приема на контрацептиви можем да започнем с опитите?
Тъй като този тип медикаменти имат и други неконтрацептивни ефекти, от значение е и причината за техния прием. Спирането им е редно да се случва след консултация със специалист.

- От какво значение са възрастта и теглото?
С напредване на възрастта, особено при жените, репродуктивните възможности намаляват. Този процес плавно започва след 30-годишна възраст и се задълбочава, особено след 35-тата.

Важно за една физиологично протичаща бременност е и изходното тегло на жената. Съобразявайки го с ръста, измерваме т.нар. индекс на телесна маса. Според стойността му делим теглото на поднормено, нормално и надномерно. Жените с абнормно тегло срещат повече трудности при забременяване и износване на бременността, в сравнение с жените с нормално телесно тегло.

- До колко е важна фамилната анамнеза и за какво трябва да сме внимателни?
Фамилната анамнеза има значение както за протичане на бременност, така и за възможни усложнения, които биха могли да настъпят. От полза ще бъде да разпитате своите близки роднини за заболявания - придобити и такива, предаващи се по наследство. А същото може да стори и вашият партньор.

- Как да следим правилно овулацията си?
Неотменимо условие за осъществяването на бременност, е наличието на овулация. За да увеличим шансовете си за забременяване, е необходимо да знаем как да я следим.

- Но какво представлява овулацията?
При благоприятни условия, по средата на менструалния цикъл, от яйчника се отделя една зряла яйцеклетка, която е готова за оплождане.

- А как тялото ни показва, че сме в овулация?
Съществуват различни субективни усещания като тазова болка, генитално кървене, обостряне на обонянието, повишаване на либидото и суетността, а могат и да липсват всички те. Обективни признаци за овулация могат да бъдат промяната в телесната температура, както и циклични промени в цервикалната слуз. Разбира се, съществуват и различни тестове и системи за фертилизационен мониторинг. Но златен стандарт си остава ултразвуковото изследване на женските полови органи.

- Какво е стерилитетът?
От биологична гледна точка, стерилитет представлява неспособност за забременяване, въпреки редовни сексуални контакти (2-3 пъти седмично), неприлагане на мерки за предпазване от бременност и липса на лактационна аменорея.

- След колко неуспешни опита трябва да потърся лекаря си отново?
От клинична гледна точка, изследването и лечението на стерилитета трябва да започнат:

• След повече от 12 месеца без настъпване на бременност, ако жената е на възраст до 29 години, а партньорът й - до 39 години;

• След повече от 6 месеца без настъпване на бременност, ако възрастта на жената и/или на партньора й надвишава гореописаната възраст.

- Какви изследвания трябва да направим с партньора си?
При среща със специалист ще бъдат уточнени възможните изследвания при двойката и при необходимост ще бъде назначен план за лечение спрямо индивидуалните потребности.

Така че, ако имате проблем или въпроси, потърсете АГ-специалист, който да Ви обясни и ориентира.
Ние от ВИТА, сме на Ваше разположение.