Кои хранителни вещества помагат за нормалното функциониране на щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза има огромна роля в жизненоважните процеси в организма:
- регулира скоростта на метаболизма;
- поддържа теглото и енергийния баланс;
- влияе върху кислородната консумация и телесната температура;
- грижи се за нормалната сърдечна дейност.
Болестите на щитовидната жлеза могат да доведат до промени в метаболизма, апетита, косата, кожата, храносмилането. По принцип жлезата не се влияе директно от хранителния режим и не изисква спазването на специални диети. Има обаче някои хранителни вещества, редовният прием на които би могъл да повлияе благоприятно на нормалното функциониране на организма като цяло, в частност и на щитовидната жлеза.
Риба
Източник на Омега-3 мастни киселини, които подпомагат имунитета, намаляват възпаленията и индиректно регулират функцията на щитовидната жлеза.
Хапвайте: пъстърва, дива сьомга, сардини, риба тон.
Яйца
Богати на незаменимите за балансирането на хормоните йод, витамини А и B12, осигуряват и градивни елементи за щитовидната жлеза (протеини, холестерол).
Хапвайте: 2 яйца дневно.
Ядки
Заредени с ценния минерал селен, който участва в ензимни системи, отговорни за производството на щитовидни хормони.
Хапвайте: бразилски орех, обикновен орех, лешници в умерени количества с оглед на богатото съдържание на йод.
Млечни изделия
Наситени с витамин D, подпомагащ нормалното функциониране на ендокринните жлези чрез множество действия, които се отразяват на различни аспекти на организма.
Хапвайте: кисело мляко, сирене.
Не отлагайте консултацията с ендокринолог, ако забележите някой от следните сигнали за проблем с щитовидната жлеза:
• хронична умора;
• депресивно настроение;
• раздразнителност;
• нарушения в терморегулацията;
• косопад, суха или мазна кожа.
Ендокринолозите на ВИТА са на Ваше разположение след записване на час през телефоните на регистратура или чрез superdoc.bg.
Автор: Ива Лалова