11.07.2019

НОВИТЕ ГЪРДИ – КАПРИЗ ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ? - Кои са най-популярните въпроси, свързани с поставянето на гръдни импланти?

НОВИТЕ ГЪРДИ – КАПРИЗ ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ?

 
На всички въпроси за, против, кой, как, защо, кога и колко отговарят специалистите от Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Болница ВИТА 

1.    Трябва ли да си пълнолетна, за да си направиш силиконови гърди?
Да. По всички стандарти на съвременната пластично-възстановителна и естетична хирургия пациентката трябва да е навършила пълнолетие. Едва тогава юридически тя може да взема решения за самата себе си, включително и за своето тяло. Предполага се, че излизайки от детско-юношеската възраст, особено при девойките, растежът вече е приключил или е почти към края си. Едва тогава, при укрепнали физика и психика, юридически пластичният хирург има право, при проявено желание от страна на пациентката, да ѝ бъдат поставени гръдни импланти. Единственото изключение от това правило преди настъпване на пълнолетие е само при наличие на суицидни опити за самоубийство от страна на пациентката. В такива изключително редки случаи се изисква съгласието и на двамата родители, подкрепено със собствените им подписи. Пациентки с психични отклонения също не са подходящи за извършване на операции за увеличаване на бюста.

2.    На каква възраст е най-младата ви пациентка?
Най-малката пациентка за увеличаване на бюста беше точно такъв случай. Единствената дъщеря в едно семейство много тежко изживяваше липсата на какъвто и да било бюст. Дори беше правила опити за самоубийство. Затова родителите ѝ горещо настояваха да оперираме дъщеря им, защото можела да посегне на живота си отново. Затова тази операция освен естетична, се оказа и животоспасяваща. Ние си позволихме да я оперираме три месеца преди да навърши пълнолетие. Благодарение на това, освен че естетизирахме и синхронизирахме пропорциите на физическото тяло на пациентката, чрез тази пластична операция стабилизирахме и психическото ѝ състояние, повишихме самооценката ѝ, самочувствието ѝ и подпомогнахме на личностната  и професионалната ѝ реализация.

3.    Може ли да направя естетически корекции по гърдите си, преди да съм родила и кърмила?
Да, разбира се, че може. В съвременната имплантология се препоръчва подмускулното поставяне на гръдните импланти, което предполага по-голяма стабилност на ложето им, а това респективно гарантира и по-дълготраен резултат. Имплантът би запазил стабилната си позиция за много дълъг период от време, въпреки силата на земното притегляне, на което всички хора по света неизбежно сме подвластни. Единствено при драстични напълнявания и отслабвания, при многобройни бременности, последвани от продължитени кърмения с вариации в телесното тегло, би могло да се стигне до отпускане на надлежащата кожа. Но това сравнително лесно може да се отстрани чрез прекрояване и оперативно отстраняване на излишната кожа, без да се налага смяна на гръдните импланти. В много случаи красивият и хармоничен бюст повишава атрактивността на жените според европейските и световни статистики, което неимоверно рефлектира в увеличаване успеха на жените сред силния пол.
 
4.    Имплантите пречат ли на кърменето?

Независимо дали имплантът е поставен над или под мускулно, и в двата случая това няма да пречи нито на една евентуална бременност, нито на кърменето след това.

 


5.    Какви форми на импланти за гърди съществуват и кои препоръчвате на своите пациентки?
Съществуват най-различни класификации на гръдните импланти. Най-популярно е разделянето на имплантите на две големи групи: кръгли (полусферични) и анатомични (капковидни). Кръглите, накъдето и да се завъртят, си остават кръгли. Анатомичните стоят по-естествено и красиво на голо, а също така по-добре обират увисването на бюста при наличие на излишък от кожа. Какви импланти бихме препоръчали на дадена пациентка зависи от нейните индивидуални анатомични дадености като ръст, тегло, форма на гърдата и на гръдния ѝ кош, за да се получи възможно най-хармоничният резултат.

5.    Какви форми на импланти за гърди съществуват и кои препоръчвате на своите пациентки?
Съществуват най-различни класификации на гръдните импланти. Най-популярно е разделянето на имплантите на две големи групи: кръгли (полусферични) и анатомични (капковидни). Кръглите, накъдето и да се завъртят, си остават кръгли. Анатомичните стоят по-естествено и красиво на голо, а също така по-добре обират увисването на бюста при наличие на излишък от кожа. Какви импланти бих препоръчал на дадена пациентка зависи от нейните индивидуални анатомични дадености като ръст, тегло, форма на гърдата и на гръдния ѝ кош, за да се получи възможно най-хармоничният резултат.

6.    Какво представлява имплантът като структура?
Най-общо и опростено представен, имплантът има два основни компонента: обвивка и съдържимо. Силиконовият еластомер (мембраната, покриваща импланта) може да бъде с гладка, нано-, микро- и макро-текстурирана повърхност. При съвременните импланти този силиконов еластомер издържа налягания до 7 атмосфери, което означава, че спокойно пациентките могат да летят със самолет, да скачат с парашут и с бънджи, да практикуват екстремни спортове, да танцуват на пилон, спокойно могат да ходят на сауна и на парна баня, както и че могат да се гмуркат под вода до 80-100 метра дълбочина без никакви рискове за здравината на имплантите. Вътрешността на импланта е изпълнена със силиконов гел. За разлика от първите гръдни импланти, които са съдържали течен силиконов гел, съвременните импланти са изпълнени с кохезивен силиконов мемори гел, който дори и при разрязване на импланта би запазил стабилната си форма.

7.     Какви са различните методи за поставяне на импланти в тялото на жената?
Силиконовите гръдни импланти могат да се поставят по 3 (три) начина: аксиларно, периареоларно и инфрамамарно.
Аксиларното поставяне се прави под мишницата. По този начин обаче се поставят единствено кръгли импланти, обикновено с големина до 300 мл. Друг недостатък на метода е, че не може да се направи щателна хемостаза (кръвоспиране).

Периареоларното поставяне се прилага сравнително рядко, защото може да доведе до нарушаване инервацията на миоепителните клетки, отговорни за кърменето. Освен това може да доведе до слабост на големия гръден мускул и той да не е вече толкова надеждно покритие за импланта като един своеобразен мускулен вътрешен сутиен. Най-неприятното евентуално усложнение при този начин на поставяне е, че може да се наруши (в около 90% от случаите да се намали) чувствителността на зърното и на ареолата на гърдата.
Най-често се прилага и анатомично най-издържания инфрамамарен достъп в гънката под гърдата. Този разрез е най-малък в сравнение с предишните, разполага се в естествената гънка на гърдата, което е едно естетично скрито и дискретно място. По този начин и анатомично е най-щадящ за целостта и стабилността на големия гръден мускул, което предполага и един добър и траен във времето следоперативен резултат.

8.    Какво значи да се поставят имплантите под мускула и над мускула и кое е по-добре за красивия вид на жената?
Гръдните импланти могат да се поставят под гърдата (надмускулно) между млечната жлеза и пекторалния мускул или под големия гръден мускул (подмускулно) между мускула и гръдния кош. Над мускула може да се поставят импланти предимно при жени с добре развит жлезен паренхим и за препоръчване със стегната кожа, с добри тургор и еластичност. Кожата обаче няма опорната функция, нито е толкова здрав, колкото мускула. Именно затова при надмускулно поставяне на гръдните импланти рискът от увисване на бюста е много по-голям. Точно заради това в съвременната имплантология се препоръчва подмускулното поставяне на имплантите, което обикновено подсигурява и естетично много по-дълготраен, по-естетичен и удовлетворяващ резултат.

9.    Остават ли белези и има ли начин те да са минимално забележими?
Няма оперативна интервенция с нарушаване на дермо-епидермалната граница на кожата, която да не остави белези. Дори и лапароскопската миниинвазивна хирургия не е безкръвна (както я рекламират на много места) и неизбежно ставя белези. Хубавото е, че в пластично-възстановителната и естетична хирургия има начини разрезите да са минимални, да са разположени на естетично скрити места, да се шие с атравматични конци, шевовете да са естетични и минимално забележими в следоперативния период, а след локално третиране с козметични средства белезите да се намалят значително почти до едва забележими.

10.     Боли ли процедурата, колко боли и колко време боли?
Болката е нещо много индивидуално и се генерира от вегетативната нервна система на всеки един човек. Тази нервна система е автономна, не зависи от мозъчната кора, нито от нашите воля, характер или темперамент. Прагът на болката (скалата за това е от 0 до 10 и оценката на всеки човек къде се позиционира на нея е напълно субективна) е вроден и строго индивидуално определен. Образно казано всичко зависи от това какво парче от тортата ви се е паднало от поне 9 поколения назад във времето. Родни братя и сестри могат да имат коренно различен праг на болката. Най-добре е да не слушате колко ги е боляло вашите приятелки, а сами да се самопозиционирате на тази скала на болката, ако сте преживяли някаква травма или оперативна интервенция до този момент.

11.     Кога се свалят превръзките и кога най-рано може да се покажем с новите си гърди?
Лично аз предпочитам водоустойчивите превръзки. Те са малки, разположени са на естетично сравнително скрито място и позволяват на пациентката да се къпе на течаща вода, без грубо триене в зоната на оперативните разрези. Препоръчително е през първите 3 дни да се къпе с топла, но не и с прекалено гореща вода. В продължение на поне 2 (две) седмици не трябва да взема вана или да плува в басейн, но може да се къпе на течаща вода, което определено осигурява комфорт на пациентката. Малките водоустойчиви лепенки се свалят между 8 и 12 ден (най-често на или около 10 следоперативен ден). Пациентката може да показва новите си гърди още на следващия ден след оперативната интервенция, но с уговорката, че поне през първите 2-3 следоперативни седмици гърдите ще са все още леко оточни.

12.     Свалят ли се конци и има ли начин това да се избегне?
Обикновено следоперативните разрези се зашиват послойно, като кожата се зашива с естетичен интрадермален шев с резорбируеми конци, които се саморазграждат средно за около 3 месеца. Поради тази причина не се налага да се свалят конци след операцията. На около 10-ия следоперативен ден се сменят хартиено-текстилните лепенки с които са залепени шевовете. Новите лепенки се държат 5-7 дни, след което пациентката и сама може да си ги свали и за се къпе без никакви проблеми и без тях. Същите тези адхезивни превръзки  съдействат за получаването на още по-фини белези.

13.     Колко време се седи в болницата?
Пролежаването на пациентките в болницата е само едно денонощие. Още на следващия ден преди обед те обикновено биват изписвани от лечебното заведение.

14.     Каква превръзка се поставя и колко време се седи с нея?
Веднага след операцията се поставя малка водоустойчива превръзка, с която пациентката спокойно може да се къпе на течаща вода. Някои пластични хирурзи пък предпочитат водонеустойчиви превръзки, с които обаче не можете да се къпете. Оперативните рани зарастват между 7 и 12-ия следоперативен ден. Около 10-ия ден се сменят тези превръзки, а след още 5 до 7 дни пациентката и сама може да си ги свали.

15.     Колко време след интервенцията може да излезем без превръзки и специалния сутиен и да се похвалим с вида си?
След 3-ия следоперативен ден само при специален повод пациентката може да покаже новите си гърди в по-разголено деколте. Все пак се препоръчва поне 6 седмици задължително да се носи еластичния сутиен денонощно, а ако това не може да се направи и през първите 6 следоперативни месеци, то е добре поне по време на спорт, екстремни натоварвания или по време на сън да се носи този еластичен сутиен или други спортни умерено компресивни сутиени, но поне до 6-ия следоперативен месец те да не са с метални банели или с пристягащи бюстиета.

16.     Трябва ли да се ходи след поставянето на гърди на контролни прегледи и в каква периодичност?
Препоръчват се следоперативни прегледи на 1, 3, 6 и 12-ия постоперативни месеци. Не е задължително тези прегледи да се извършват точно на същата дата, на която е направена оперативната интервенция, но е хубаво да има по-голяма близост до тях, за да има стандартизиране за сравнимост и статистика на резултатите. Такива са и световните тенденции в тази насока.

17.     Поставянето на силиконови импланти може ли да има усложнения, какъв е рискът и какви са усложненията?
Силиконът се използва в медицината от началото на XX век, което прави вече повече от 100 години. През 1962 година за пръв път са използвани силиконови мамарни импланти за увеличаване на гърдите, а първите научни съобщения за това са направени още през следващата 1963 година. За изминалите повече от 50 години няма нито една научна статия за вредно въздействие на силиконовите импланти върху организма, стига силиконът да е в здрава силиконова обвивка. Силиконът обаче не бива да се поставя инжекционно, защото почти всяка една силиконова молекула бива обграждана от съединителната тъкан на организма, а това може да доведе до неравности, сраствания, изкривявания, незадоволителни естетични или функционални резултати. Отново подчертавам, че това може да се случи при инжекционно поставяне на силикон, което е забранено, както и приложението на други перманентни филъри (тъканни пълнители).18.     Извършвате ли повдигане и/или намаляване на гърди?
Да, извършваме повдигане на увисналите и/или намаляване на прекалено големите гърди. Има 4 степени на птоза (увисване) на бюста. В зависимост от това има и 4 групи оперативни интервенции с прекрояване на кожния сутиен и изрязване на излишната кожа на гърдите, за да се стегне и повдигне отпуснатият бюст. Мастопексиите (оперативното повдигане на гърдите) може да се извършва самостоятелно или да се съчетава с поставянето на силиконови гръдни импланти. Тези оперативни интервенции може да се извършат едновременно на един и същ етап или да се извършат на два отделни етапа според предпочитанията на пациентките. При наличие на асиметрия може да се поставят силиконови гръдни импланти с различен обем, за да се компенсира наличната разлика между млечните жлези или да се изреже различно количество излишна кожа, за да се симетризират, синхронизират и хармонизират гърдите. При прекалено голям бюст (гигантомастия) освен излишна кожа, може да се отстрани и част от паренхима, за да се намалят и да се стегнат гърдите.

19.     След колко време се подменят имплантите и подменят ли се изобщо?
Всяко едно промишлено изделие, което има срок на производство, има и срок на годност. Медицинските изделия и консумативи не правят изключение от това основно правило. Повечето компании, произвеждащи силиконови гръдни импланти, препоръчват смяна на имплантите на всеки 10 (десет) години. Но поради иновациите, за които вече споменахме, повечето компании заявяват, че ако не ви създават никакви проблеми, спокойно може и да не бързате да подменяте силиконовите си импланти. Някои от тези компании дори говорят за условна доживотна гаранция на изделията си. Към настоящия момент само една от водещите световни компании дава доживотна гаранция на произвежданите от нея гръдни импланти.

20.     Как да си определя колко кубика силикон са добре за моята фигура?
Обемът, формата и профилът на силиконовите гръдни импланти, които са най-подходящи за вас се определят от лекар - специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия след извършване на щателен преглед и внимателно оразмеряване. Този избор се съобразява с вашия ръст, с формата на гръдния ви кош, с вашите предпочитания и разбира се, с естетичните норми.

21.     А може ли едновременно и по време на една операция да се сложи гръден имплант и да се коригира увисването?
Да, може. Преди се предпочиташе повдигането и увеличаването на бюста да се извършва в два отделни етапа. Но днес, поради забързаният начин на живот на съвременната жена, мнозинството от пациентките предпочитат съчетаването на тези две оперативни интервенции на един етап, за да намалят времето на откъсването им от работа и с цел за по-бързото им възстановяване, и респективно за по-бързо постигане на удовлетворяващи ги анатомични, функционални и естетични резултати.

22.     Ако гърдите ми се асиметрични или с различен размер, как да постъпя?
При наличие на асиметрия на гърдите може да се постигне симетризиране и хармонизиране на бюста чрез поставяне на различни по големина импланти или чрез изрязване на различен обем от излишната кожа, или чрез съчетание от двете.

23.     Какви са цените за поставянето на нови гърди?
Цените за поставяне на силиконови гръдни импланти са различни в зависимост от това дали се поставят анатомични или кръгли такива, зависи от марката на използваните импланти, от стандарта на живот на населението в различните страни и в различните континенти. В България все още цените са много по-изгодни от западно-европейските. У нас поставянето на кръгли силиконови импланти е около 3 600 евро, в Португалия е 5 000 евро, а в Германия е 6000 евро. Цената на увеличаване на бюста с чифт качествени анатомични импланти е около 4000 евро, което също е значително по-изгодно в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.

24.     Може ли да се разкъса имплантът при катастрофа, удар или падане?
Силиконовият еластомер, който е обвивката на силиконовия гръден имплант, вече издържа средно около 7 атмосфери налягане. Затова един съвременен силиконов мамарен имплант много трудно би се разкъсал при катастрофа, удар или падане. Нещо повече – дори би предпазил ребрата ви от евентуално спукване или счупване при евентуална катастофа, удар или падане, защото ще изиграе ролята на вътрешен амортисьор. Всеки човек търси сигурност в един несигурен свят, но няма нищо вечно и нищо завинаги. Искаме или не, всеки един човек остарява и с времето кожата се отпуска. Всичко зависи от гените ни, от начина ни на живот (какво ядем, какво пием, какво дишаме и дори какво мислим), както и от грижите, които ежедневно или пък по-рядко полагаме, за да изглеждаме добре (като спортуване, дерматологични подмладяващи процедури или естетични пластични операции). Всяко едно изделие, включително и медицинските такива също не са вечни и остаряват с времето. Но повечето водещи компании, произвеждащи силиконови гръдни импланти, независимо че дават 10 годишна гаранция за своите изделия, заявяват че въпреки това в рамките на един човешки живот нищо не би трябвало да се случи с тези импланти. Все пак различните компании имат нюанси в гаранциите, които дават за пациентите и това може да се прочете от интересуващите се в официалните сайтове на тези компании.

25.     Може ли и как медицината постига белезите да са възможно най-невидими?
В съвременната медицина, за да бъдат следоперативните белези възможно най-малко видими, оперативните разрези се правят на естетично скрити места, зашиването на тъканите е послойно с резорбируеми атравматични конци, кожата се шие интрадермално, при което самият конец остава невидим, а полученият след това белег е едва забележим и максимално естетичен.

26.     Кой производител на импланти да изберем и как да сме сигурни в качеството на това, което ни се поставя?
От всички 10 водещи марки импланти, които са разрешени на Европейския пазар (6 европейски, 3 американски и 1 азиатска), който и имплант да изберете, то те са почти съизмерими като качество. Разликите идват от начина на полимеризиране и от степента на кохезивност на силиконовия гел, от качествата и характеристиките на силиконовия еластомер, от начина на маркиране на анатомичните силиконови импланти, от вида и текстурираността на повърхността на имплантите, еластичността  им, проекцията, вариациите им и други техни характеристики. Сертифициращите и контролиращите агенции в Европейския съюз са изключително строги и зорко следят за качествата на всички медицински изделия, които се появяват или вече присъстват на обединения европейски медицински пазар. Така, че какъвто и имплант от тези водещи компании да изберете, можете да бъдете напълно спокойни в избора си.

27.     Правите ли гърди на мъже - гинекомастия, дебели хора или при лица с нетрадиционни сексуалности?
При гинекомастия повече се премахва от тъканите, отколкото да се поставя нещо. Все повече и все по-често подрастващи юноши, млади, а и не толкова млади мъже са засегнати от проявите на гинекомастията – гърди, които приличат повече на женски, отколкото на мъжки. Това се дължи на редица фактори, свързани основно със съвременния начин на хранене и хормоните, които се използват при угояването на животните. Има създадени специализирани сайтове за гинекомастията, включително и на български език, където, ако се интересувате, можете да прочетете за потенциалните причини за появата ѝ при даден индивид. Гинекомастията има 3 форми: мастна, жлезна и смесена (мастно-жлезна). Когато има значително увеличаване на жлезната тъкан се предпочита нейното оперативно отстраняване през малки и естетично скрити разрези дъговидно по долните циркумфереции на двете ареоли на гърдите. Когато нарастването на мъжкия бюст се дължи на увеличеното количество мастна тъкан се предпочита отстраняването ѝ чрез липосукция през миниатюрни дупчици на кожата също на естетично скрити места. След това се носят еластични потници за около 6 седмици в следоперативния период и това съдейства за постигането на така желаното от много мъже по-атлетично и стегнато тяло. Липосукцията не е толкова метод за отслабване, колкото за моделиране, скулптуриране и извайване на тялото.

      Пекторални гръдни импланти могат да се поставят и на мъже, които искат да изглеждат по-тренирани и с добре развити гръдни мускули, макар че това би могло да се постигне и с повече тренировки във фитнес-залата.
      Импланти за женски гърди понякога, при проявено желание от страна на пациентите, се поставят и на транссексуални мъже или травестити, а гърди могат да се отстраняват или да се повдигат при лесбийки или при жени, които искат да бъдат мъже.28.     Правите ли реконструкция на жени, които са загубили едната или двете си гърди след операция?
Да. Все повече зачестяват случаите с тумори на едната или и на двете млечни жлези, налагащо отстраняването на едната или и на двете гърди, съчетано с едномоментната им или с отложената им на втори етап реконструкция чрез различни оперативни методи. При отстраняването на млечна жлеза, мнозинството от жените страдат от това, съпреживявайки го, че все едно е отрязана едната им ръка. Това е така, защото гърдите са вторичен полов признак, но от изключително важно значение, защото бюстът се отъждествява с женствеността, сексуалността, атрактивността, фертилността и майчинството. Навярно ви е известна максимата, че самочувствието на деловата жена стои окачено на огледалото още от сутринта. Съвременната пластична хирургия позволява постигането на много добри формообразуващи, обемозаместващи и естетични резултати при тези реконструкции, доближаващи се максимално възможно близо до изгледа  на естествения бюст.

29.     Имплантите могат ли да причинят здравословен проблем – алергии, отравяния и др.?
Както вече споменах, силиконът се използва в медицината от около 120 години, а за увеличаване бюста под формата на гръдни импланти – от около почти 60 години. За целия този дълъг период от време няма нито една научна статия, която да констатира вредно въздействие от поставяните силиконови гръдни импланти. Не водят до алергии, непоносимост, камо ли пък до отравяния. Силиконът се използва и в съвременната хранително-вкусова промишленост като слепващо вещество в различни хранителни продукти като вафли, дъвки, бонбони и други. Така, че човешкият организъм отдавна е в съприкосновение със силикона под различни форми и начини в ежедневното си битово съществуване.

Преди време обаче една американска компания изтегли от европейския пазар силиконовите си импланти и то главно защото през последните години на всички световни и европейски конгреси по пластична хирургия ги критикуваха, че единствено при техните изделия се образува двойна капсула – една плътно около импланта и втора плътно в околните тъкани, като между тях може да се събира лимфна течност, позволяващо на импланта да се ротира (завърти), което води до неестетичен резултат. В момента същата компания разработва нови иновации и може един ден да се завърне и на европейския медицински пазар, разбира се само ако новите им импланти отговорят на всички съвременни изисквания и само, ако издържат строгите тестове, на които ще ги подложат реномирани сертифициращи институции от двете страни на Атлантическия океан. Но както е всеизвестно в повечето медии, добрата новина е лошата новина. Затова временното изтегляне на тези американски импланти от европейския медицински пазар породи спекулации за случаи на възможна връзка между гръдните импланти (силикона) и появата на анапластичен едроклетъчен малигнен лимфом (ALCL), макар че няма категорична  и сигнификантно значима връзка между поставянето на силиконови мамарни импланти, характеристиките на тяхното покритие и появяването на този вид лимфом. В световен мащаб са документирани общо 71 случая на пациенти с анапластичен едроклетъчен лимфом (ALCL), на които са поставени силиконови мамарни импланти. Едроклетъчният малигнен лимфом обаче е открит на много повече жени, на които не са поставяни силиконови мамарни импланти.

Това поставя всички тези твърдения все още в графата на спекулациите, търсенето на сензации, хипотезите и предположенията. Анапластичният едроклетъчният малигнен лимфом (ALCL) обикновено се открива в лимфните възли, както и в кожата, белите дробове, черния дроб и на меките тъкани, но не и в гърдите. Действителните точни причини, които стоят зад неговото възникване, остават неясни.

Счита се, че съвременните импланти са безопасни и при 3 милиона поставени от тях няма регистриран случай на ALCL. Все пак, макар и само профилактино, е препоръчително гърдите редовно да се проверяват при специалисти, но това важи, както при пациентките с поставени силиконови мамарни импланти, така и за пациентките, на които не са поставяни никога такива.

30.     Може ли да се е спукал импланта и да не разбера?
Едва ли. Ако единият имплант се е спукал, то това би довело до известна асиметрия на бюста, а при физикално изследване при натиск гърдата със спукания имплант много по-бавно би възстановила формата си спрямо другата гърда със здравия имплант. Разбира се, че това може лесно да се установи и от всеки опитен специалист по образна диагностика при различни апаратни изследвания.

31.     Вярно ли е, че не може да се пътува със самолет след операцията, колко време след това и какви са рисковете?
Не, няма такова нещо. Ако искате или ви се налага, можете да пътувате със самолет още на следващият ден, след като ви е увеличен бюста със силиконови мамарни импланти и това не крие никакви рискове нито за вас като пациентка, нито за придружаващите ви лица, още по-малко пък за останалите пътници в самолета.

32.     Може ли с пипане да се разпознае имплант или липсата му?
Веднъж прочетох в един форум, че „да пипаш бюст със силиконови мамарни импланти е все едно да пипаш пластмаса“…….. Тогава си дадох сметка, че човекът написал това всъщност никога не е пипал силиконов бюст, а само си е мечтал да пипа такъв. Съвременните мамарни импланти са предимно с първа степен кохезивност на гела, което казано на нормален език означава, че са максимално меки и като консистенция почти не се различават от плътността и еластичността на естествените млечни жлези. Именно затова при подмускулно поставяне на силиконови мамарни импланти, при добро тъканно покритие на гърдите и в ръцете на квалифициран и опитен специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия, резултатът от операцията за увеличаване на бюста може да е наистина прекрасен, силиконовият имплант да не се опипва отникъде в подкожието около гърдата, да няма bottoming out syndrome, нито пък reepling syndrome. Именно заради това доста често само специалист би могъл единствено чрез пипане да разпознае дали има или няма силиконови мамарни импланти в даден женски бюст.

33.     Дали мъжете харесват повече жени със силикон?
Мъжете харесват жените и с импланти, и без импланти. Но е категорично       доказан факт, че атрактивният бюст повишава самочувствието и самооценката на жените, а това респективно се отразява, както на пълноценната им сексуалност и оттам на личния им живот, така дори и на личностната им професионална реализация.

34.     Може ли да се спортува активно с импланти и колко време след операцията това е възможно?
Да, може. Но все пак не бива да се избързва с екстремни натоварвания. През първите 2 (две) следоперативни седмици е добре да няма тежки физически упражнения и ръцете могат да се вдигат напред максимум до 90о спрямо вертикалната ос на тялото. Пациентките не бива да шофират поне през първите 3 следоперативни денонощия и могат да вдигат не повече от 5 до 10 кг през тези първи около 14 следоперативни дни. Изработването на персонализирана индивидуална кинезитерапевтично-рехабилитационна програма зависи, както от анатомичните дадености и от функционалните възможности и на пациентките, така и от назначенията на опериралия ви пластичен хирург. Основната максима е, че когато правите нещо и не ви боли при извършването на определено движение, значи това движение или тежест на натоварване са позволени. Най-често след втората следоперативна седмица вече може да се натоварва долната половина на тялото – бягане на пътека, джогинг и т.н. След първият следоперативен месец вече може да се прави лек фитнес, а едва след 6-тата следоперативна седмица може да се пристъпи и до по-тежки физически натоварвания, но отново подчертавам, че всички те не бива да предизвикват болка. Движението е живот и трябва да бъде приятно, тонизиращо и зареждащо пациентките с позитивни усещания и изживявания.

35.     Ако си свикнала цял живот да спиш по корем, след слагане на силиконови гърди това дали ще е е възможно?
През първите 6 (шест) месеца не бива новооперираните пациентки да спят по корем. Все пак в съня си е трудно да се контролират и затова се препоръчва през тези първи 6 месеца да спят е еластичния спортен сутиен, който им се дава или препоръчва след извършването на оперативната интервенция. След 6-ия следоперативен месец пациентките с кръгли импланти спокойно могат да спят по корем. До преди няколко години на пациентките с анатомични импланти се препоръчваше да не спят по корем. Но ако тези импланти имат велкро текстура и/или ако се зашие добре големия гръден мускул, дори и пациентките с анатомични импланти биха могли да спят по корем, ако така са свикнали и това е предпочитаната им позиция на тялото в леглото по време на сън.

36.     Вярно ли е, че има импланти втора употреба и как да внимаваме да не ни поставят такива?
Никой уважаващ себе си пластичен хирург не би предложил силиконови мамарни импланти втора употреба, защото те са биологичен отпадък, който се унищожава по специален режим. Такава практика би била рискова, но за щастие не се прилага от лекари-специалисти. Различни известни личности си правят евтина реклама, предлагайки в национален режим старите си импланти за нуждаещите се. Но повторното използване на такива импланти е абсолютно недопустимо. Лично аз предпочитам да показвам на пациентките си кутиите с новите силиконови мамарни импланти и да ги разопаковам пред тях, за да ги видят, разбира се без да нарушавам целостта на двойно защитената стерилна опаковка. След това всяка пациентка получава задължителния паспорт на имплантите с етикетите за десния и левия силиконов мамарен имплант с уникалните им сертификационни номера. Това е надеждна гаранция пред пациентката, че са им поставени именно тези импланти, както е гаранция и за качеството на имплантите.

Има и импланти със специален електронен чип, който със специален уред-четец за бар-кодове, дистанционно през кожата може да разчете важната информация за всеки от имплантите: сетификационни кодове, на коя фирма са, кога са произведени. Този електронен чип играе ролята на вграден вторичен паспорт на силиконовите мамарни импланти. Много от пациентките харесват този подход, но и голяма група от пациентките не желаят да имат такива чипове в себе си. Всичко е въпрос на лични предпочитания и е хубаво, че пациентките са свободни да направят своя осъзнат и обоснован избор на това каква форма, профил, кохезивност и повърхност на имплант биха предпочели, разбира се не и без вещите напътствия от вашия пластичен хирург. Личният ми съвет към всички пациентки е да се поинтересуват дали пластичният хирург наистина е покрил необходимия за страната, в която практикува норматив, дали е придобил тази специалност и за нашата страна дали е член на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН


Свързани публикации:
*ПРОМОЦИЯ! Хиалуронови филъри за 440 вместо за 560 лева!
* Д-р Бенкова - пластичен хирург във ВИТА, ще извършва БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ на пациенти с последици от изгаряния и травми, както и за профилактика и корекция на белези!

Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!

Абонамент за бюлетин