Полезно

Неоперативни естетични процедури – видове, проблеми, предимства и рискове - съветите на д-р Наталия Ненкова – пластичен хирург в Болница ВИТА

Д-р Наталия Ненкова е специалист по Пластична хирургия в МБАЛ ВИТА с близо 12-годишен стаж в лечението на изгаряния и в областта на реконструктивната хирургия. Има множество награди – български и международни, и е участник в редица национални и международни курсове и конгреси. Притежава сертификати за приложение на дермални филъри, мезотерапия, плазматерапия и мезо-конци. Член е на БАПРЕХ, БЛС и ISAPS.
 

Какво е необходимо да знаем преди да се подложим на процедура с хиалуронов филър, ботокс или мезотерапия? Как да намалим рисковете от усложнения? Как да изберем специалист? Как да изберем продукт?

Въпросите са много и разнообразни, част от тях са притеснителни, могат да предизвикат объркване и да затруднят избора ни. Ето няколко бързи съвета и кратки стъпки, дадени от д-р Наталия Ненкова, които да ни насочат към правилния избор:


Къде и при кого?
Няма съмнение, че изборът на „гаражни“ практики и поставянето на продукти в тъканите на човешкото тяло от козметици, звучи най-малкото несериозно.

Доверете се на сертифициран специалист, с доказана практика и достатъчно знания в сферата на медицината. Помнете, всеки опит да посетим нерегламентиран доставчик на медицински услуги подлага здравето ни на риск.

Какъв продукт да изберем?
След като вече сме избрали специалист, е добре да се съобразим с предложеният от него индивидуален план и продукти към него. Нещата, на които задължително трябва да обърнем внимание, са: срокът на годност на  медицинските изделия, както и наличието или липсата на паспорт и стикери. Често в желанието си да се вместим в минимален бюджет, сме склонни да се насочим към нисък клас продукти, които са със съмнителни характеристики и сертификати.

Идеята на паспортите и индивидуалните стикери за всеки медицински продукт е да докажат неговото качество, произход и гаранция. Наличието им е свързано с редица проучвания за качеството и безопасността на продукта от страна на производителя, както и с легализирането му в съответната държава.
 
Изисквайте винаги тези документи и ги съхранявайте отговорно във вас. Така знаете какво точно е поставено в тялото ви и кога се е случило това. Ако не получите паспорт и стикер, това означава, че продуктът не е сертифициран или е със съмнителни произход, качество и безопасност. Поставянето на такова медицинско изделие в тялото ви крие рискове за здравето.

Като специалист ми се случва често да се замисля над следния парадоксален факт: Готови сме да си купим обувки за 500лв., а сме склонни да сложим в тялото си съмнителен филър за 50лв. …

Как да намалим рисковете от усложнения?
По време на първичната консултация обсъдете с избрания от вас лекар всички въпроси, които ви вълнуват. Редно е да получите изчерпателни разяснения относно процедурата, медикаментите, очакваните резултати, рисковете и усложненията. Въпреки това, в натовареното ежедневие често се случва да пропуснете някоя малка подробност.

Ето защо преди всяка манипулация в Отделението Пластична, реконструктивна и естетична хирургия на Болница ВИТА е задължително попълването на Информирано съгласие. То гарантира, че собственоръчно сте прочели и подписали всичката информация относно показанията,  противопоказанията, рисковете и възможните усложнения свързани с избраната от вас процедура.

Документираните информирани съгласия се съхраняват в медицинските центрове и практики и се изискват от контролиращите органи при проверки. Липсата на формуляр за информирано съгласие, свързано с предстояща процедура, е алармиращ белег за некомпетентно и безотговорно отношение към пациентите.
 
В моята медицинска практика се е случвало да се отложи процедура именно след прочитане на информираното съгласие – пациентка беше пропуснала да предупреди, че страда от епилепсия, а припадъците й се провокират точно по време на стрес и притеснение.

В друг случай отменихме манипулацията, понеже дамата не беше сигурна дали е бременна. Ето защо е препоръчително да бъдем изключително откровени относно здравния ни статус, наличните алергии и евентуални придружаващи заболявания. Понякога дори нещо безобидно като прием на таблетка Аспирин или менструален цикъл по време на естетична процедура може да доведе до по-обширни хематоми и забавено възстановяване.

Какви процедури са удачни през този сезон?
Подходящи за този период от годината са както поставянето на хиалуронови филъри в различни зони на лицето, така и ревитализиращите мезотерапии, кожни бустъри и плазмотерапии. Протоколите за приложение на последната група от процедури са различни. За някои е достатъчна една апликация, но при повечето мезотерпии и бустъри е необходимо да се предвидят няколко месеца, в които да се реализират поне три процедури през 30 дни. При плазмотерапиите също е необходимо натрупване и наслагване на ефекта в поне три апликации през месец.  

Периодът от Февруари до Май е изключително подходящ за планиране и реализиране на пълен цикъл от ревитализиращи процедури. Така кожата ви ще бъде освежена, подхранена, сияеща, жизнена и подготвена за предизвикателствата на жарките летни слънчеви лъчи.

Друга подходяща естетична процедура е блокирането на мимически бръчки с ботулинов токсин. За тази манипулация е необходимо да предвидите следното. Средно ефектът на ботокса е около 6 месеца. Ако решите да поддържате резултатът регулярно е уместно да планирате първата апликация така, че следващата да не попадне в диапазона на най-горещите летни месеци (Юли – Август).  

Каквото и да изберете, за да освежите визията си, приемете че това е крачка в посока превенция на белезите на стареенето. Всички сме наясно, че не можем да спрем стрелките на времето, но можем достойно и балансирано да ги обърнем в наша полза.

Ако имате нужда от консултация със специалист по пластична хирургия във ВИТА, може да си запазите час през телефоните на Регистратура или online чрез superdoc.bg.

 Oчакваме Ви!