Новини
Regenerative Surgery Course

Пластичен хирург от МБАЛ ВИТА беше единствен представител от България на Третия Мултидисциплинарен Курс по Регенеративна Хирургия в Белгия

В началото на май в град Гент (Белгия) се състоя третият по реда си Курс по Регенеративна Хирургия  като продължение на успешните събития от Лондон 2019 и Истанбул 2021.

Идеята на този курс е да се съберат заедно всички големи умове, ангажирани с развитието на регенеративни техники в множество сфери на хирургията и медицината.

Регенеративната медицина е сравнително нов клон на медицината, който разработва методи за възстановяване, заместване или създаване на увредени или болни клетки, тъкани или органи. Тя включва генериране и използване на терапевтични стволови клетки, тъканно инженерство и производство на изкуствени органи.

Обхващайки широк спектър от научни дисциплини – от молекулярна биология и генетика до имунология и биохимия, изследванията на регенеративната медицина като цяло се фокусират  върху производство на живи, функционални тъкани с цел възстановяване на тъкани или органи, загубили функциите си поради напредване на възрастта, заболяване, увреждане или вродена аномалия.

На  курса в Гант успоредно с уникалната встъпителна сесия за вълнуващите нововъведения, бяха показани  множество клипове с хирургия на живо и впечатляващи резултати.

Нова тема в този курс беше „Наука и технологии в Анти-Ейдж сферата“, което предизвика голям интерес у представителя на екипа на Отделението по пластична, възстановителна и естетична хирургия на ВИТА д-р Наталия Ненкова.

Последните си проучвания и доклади  споделиха над 20 забележителни лектори от 4 различни континента, сформирани в невероятна научна комисия от широк спектър специалисти.