Новини

„Родилното отделение на ВИТА е като част от семейството за всеки от нашия колектив“ – интервю с д-р Анна Чорбова – акушер-гинеколог

Д-р Анна Чорбова е Завеждащ Родилно отделение в МБАЛ ВИТА, акушер-гинеколог с над 25 годишен стаж и с множество завършени курсове и специализации. В нейните ръце, при нейните колеги и благодарение на сплотения екип на Отделението, всеки месец във ВИТА се раждат около 100 бебета. Бройката им от началото на създаването на болницата вече наближава 10 000. Разговаряме с д-р Чорбова за юбилейната 30-та година на ВИТА, за изминалите години, за предизвикателствата и за новите задачи пред отделението.

1. Д-р Чорбова, Родилното отделение на МБАЛ ВИТА има дълга и впечатляваща история. В кой момент Вие застанахте начело на екипа му?
Всъщност аз не съм от самото начало. Започнах работа на 1 ноември 2009 година в Медицинския център ВИТА на улица „Драговица“, като се присъединих към екип от колеги, които добре познавах, защото заедно бяхме работили и преди това. Във Вита заварих един чудесен микроклимат и стил на работа, който се доминираше от сериозния професионализъм, наследен от предишната ни месторабота.  Тогава за година имахме около 400-450 раждания, а сега са почти двойно повече.

2. Днес Родилното отделение на ВИТА е голяма структура. Бихте ли ни описали с какво разполага Отделението повече от 12 години след като го ръководите?
Ние сме отделението във ВИТА, разположено върху най-голяма площ, то заема целия втори етаж на новата сграда на улица „Филип Кутев“10. Структурата му е планирана и изградена по всички съвременни стандарти и изисквания за модерно болнично лечение.
Родилното отделение разполага с 21 стаи – единични и двойни, снабдени със собствен санитарен възел, телевизор и свободен безжичен неограничен интернет. В Отделението има Сектор за раждане, Сектор за послеродов период и Сектор „Патологична бременност.“

Секторът за раждане включва две Предродилни зали с по две легла, където се проследява развитието на раждането, както и две родилни легла в Родилна зала за самия процес на раждане. В непосредствена близост е и Операционната зала за извършване на оперативно родоразрешение чрез Цезарово сечение.

Родилната зала е оборудвана с термолегло за новороденото. Бебето веднага след раждането се поема от неонатолог, който извършва първия му преглед. Грижите за новороденото дете са денонощни и продължават до самото му изписване, по възможно най-професионалния начин в отделението по Неонатология на Вита.

Родилното отделение разполага с Реанимационна зала, където майката и бебето остават заедно два часа след раждането за наблюдение. Това е първата възможност за образуване на така важната и съкровена връзка между майката и бебето.

Поради възникване на пандемията от Covid-19, в отделението беше създаден Сектор за бремeнни и родилки с положителен PCR-тест, където те се обгрижват денонощно от опитни специалисти. Звеното разполага със собствена операционна зала и със самостоятелни стаи, оборудвани за нуждите на пациентите.

3. Колко и какви специалисти работят при Вас?
Аз много се гордея с нашия екип от акушер-гинеколози, акушерки и санитари, които са пример за сработен и професионален екип от специалисти с висока квалификация, но и със забележителни морални качества, което е изключително важно в нашата работа.

Защото ние сме до жените в най-красивия, но и най-рисковия момент в живота им, ние държим в ръцете си не един, а два живота... А за това се изискват специални качества: човещина, милосърдие, съпричастност и още много, много други черти на характера.

Нашата болница е база за обучение, така че имаме и специализанти, прекрасни млади лекари с желание да работят и да се развиват.

4. Какви бяха първите предизвикателства пред екипа?
Винаги, и преди, и сега, най-важното за нас са били две неща: здравето на пациента и поддържане на високото ниво на медицинско обслужване, наложено в МБАЛ ВИТА, за което аз като Началник съм пряко отговорна пред ръководството на болницата.

А за да се случва всичко това, е необходимо всички да сме добре сработени като екип, задружни и сплотени. Гордея се, че Родилното отделение на ВИТА е като част от семейството за всеки един от нашия колектив. Ние чувстваме ВИТА и Отделението като свой втори дом. Изключително важно е, че идваме със желание на работа, защото с течение на годините изградихме този чудесен микроклимат, който днес е факт в Отделението.

5. Борихте ли се за доверието на пациентите или родилките лесно Ви повярваха?
От създаването на отделението винаги ВИТА се е радвала на добро име и е била синоним на лоялност, професионализъм и коректност, така че проблем с доверието никога не сме имали. Всеки един от специалистите при нас също е идвал с изграден личен авторитет и име в професията и това също винаги е помагало потокът от бъдещи майки да не секва никога.

6. Говори се, че най-добрите лекари и акушерки в София работят при Вас. Как успяхте да ги съберете и задържите в тази повсеместна криза на кадри в страната?
Естествено - с любов и загриженост. Ние сме не просто колеги, ние сме приятели, изключително близки сме, заедно сме и в делници, и в празници ...

Специалистите в отделението са не само изключителни професионалисти, но и човечни и сърдечни хора. Ние постоянно сме във връзка, близки сме.

По-голямата част от живота ни минава в отделението, просто занаятът ни е такъв, работният ни ден не свършва в 5 следобед. Ражданията нямат нормирано време, понякога цели нощи сме заедно. Много лекари дори не си ползват отпуските, защото ние се привързваме към пациентките си и ако терминът им е на дата, на която си планирал отпуска си, естествено отпада отпускът, а не раждането.

7.    С какво Родилното отделение на ВИТА е привлекателно място за раждане за хилядите жени, които Ви се довериха?
На първо място заради професионализма на екипа, който запази доброто си име през всичките тези години, заради доверието, топлата и спокойна атмосфера в отделението.

Голямо значение има и модерното оборудване и луксозната обстановка, но все пак си мисля, че основното е доверието в качествата на нашите екипи.

8. Много спорове се водят напоследък за избора между оперативно и естествено раждане. Каква е Вашата позиция по този въпрос?
Искам да отбележа, че при нас процентът на естествените раждания минава 50%, което е съотношение, което не се среща често в частните болници. Естествено, това е в резултат на един по-дълъг процес на работа с бъдещите майки, който минава през Женската ни консултация, през „Училището за родители“ и през многобройните ни срещи и разговори с нашите пациентки.

9. Безспорно е обаче мнението на всички специалисти за ползата от кърменето. Как във Вашето отделение поощрявате младите майки да хранят децата си по естествен начин?
Още веднага след раждането започваме грижите и помощта към младите майки. Имаме цяла информационна система за ползите от естественото хранене, листовки, лекции, примери, помпи, обяснения, мостри и указания.
 
10. По какъв начин се справихте с трудностите, които произтичат от пандемията и как реорганизирахте дейността си в полза на безопасността на майките и новородените им бебета?
В началото, както при всички, страхът у персонала доминираше, но с много разяснения и разговори, се справихме и работата потръгна. Направихме цялостна реорганизация на Отделението така, че да отговорим на новите нужди на родилките.

11. Този месец се навършиха 30 години от създаването на ВИТА. Какви са бъдещите перспективи и плановете Ви за развитието на отделението?
Увеличаване на раждаемостта, естествено. Ние сме в млад квартал, развиващ се бурно, предстоят много раждания, ще имаме много работа. Имаме амбиции и за развиване на квалификацията на персонала и много ми се иска да запазя високото ниво на специалистите в отделението. Няма да се примиря с посредствеността, неглижирането на пациентите и с липсата на квалификация. Ние сме си извоювали едно добро име и имам намерение да го защитим и през следващите години!