14.05.2021

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: Всичко за раждането – най-честите въпроси, на които отговаря д-р Александър Дойчиновски – акушер-гинеколог във Клиника ВИТА

1. Как да се подготвим за раждането?
Това е много важен момент и в никакъв случай не бива да бъде пренебрегван от бъдещите майки. Много неприятности ще си спестите, ако вместо да избирате количка и модел креватче, навреме си запишете проследяващ бременността лекар. Може да е вашият акушер-гинеколог, може да е познат на познат лекар, може да потърсите в интернет, но е хубаво този избор да стане още в началната бременност.

Не забравяйте, че с избрания специалист ще бъдете заедно през следващите много важни за вас и бебето ви месеци,  в добри и в лоши моменти. Когато дойде терминът ви, вие може да решите да раждате при него, може да идете и в друга болница, но помнете, че през месеците на бременността ще му звъните и ще се срещате с него по най-разнообразни поводи – понякога сериозни, често и  не толкова.

Важно е освен това, особено ако раждате за първи път, да си изберете Курс за бременни. Ние във ВИТА от септември пак ще имаме такива периодични срещи, където аз като лектор виждам колко много въпроси и притеснения имат бъдещите майки, на които някой трябва да отговори .

Запомнете, че докато сте бременна няма „глупави“ въпроси, всичко е от значение, защото тези месеци за вас трябва да бъдат спокойни и щастливи.

2. Важно ли е да дишаме правилно, ако раждаме нормално?
Да, обменят се разни техники на дишане между майките и на курсовете за бременни жени. Дихателните техники са начин да преодолееш страха, да не мислиш за излишни неща, да изтласкаш притесненията си и не на последно място – да осигуриш на тялото си и на бебето си достатъчно кислород.

Но когато започне раждането, е много важно да слушате своя лекар и акушерката си и да изпълнявате каквото ви казват. Всяко раждане е индивидуално, преминава през различни етапи и те най-добре знаят какво е добре за вас и за бебето.

3. Какви са индикациите за секцио?
Цезаровото сечение, известно също и като секцио, е хирургична процедура, при която раждането на плода става чрез оперативни разрези по коремната стена и стената на матката. Тази процедура обикновено се прилага, когато вагиналното раждане ще застраши живота или здравето на бременната или бебето. В някои случаи секцио се извършва и по желание на бременната, без да са налице медицински показания за това. Ние във ВИТА се стремим да убеждаваме бъдещите майки да свикнат с идеята, че няма по-добро от естественото раждане. Но имайте предвид, че в някои моменти цезаровото сечение е с обоснована медицинска причина. Затова отново препоръчвам да имате доверие в решенията на лекуващия ви лекар и да се вслушвате в неговите съвети.

4. Каква е разликата между нормално и естествено раждане?
Естественото раждане е раждане без никаква медицинска намеса.
Не винаги напълно естественото раждане е възможно, така че дори по-важно е то да бъде не само естествено, но и активно. При активното раждане жената има пълната свобода да се движи и да заема позите, които са ѝ най-удобни, през цялото време, дори и по време на втория период на раждането или т.нар. "изгонване на плода". Така са раждали нашите баби – без медицинска помощ, вкъщи или на полето, разчитайки само на себе си или на природата си.

Нормално раждане  означава водене на раждането с активна лекарска намеса в протичане на родовия процес, при който медицинският персонал предприема определени действия, за да осигури безопасно за майката и за детето раждане. Този подход предполага извършване на рутинни процедури като предизвикване и ускоряване на раждането, епизиотомия (разрез на перинеума), раждане в легнала по гръб поза, изкуствено спукване на околоплодния мехур, продължителен електронен мониторинг на плода и други.

Всички тези медицински процедури са въведени с цел да се избегнат потенциални усложнения, да се намали продължителността на процеса и да се спести болката на раждащата жена.

5.    Как да разберем, че водите ни са изтекли?
Отначало спукването и изтичането на околоплодните води  може да ви заблуди, че ви се ходи по малка нужда. Разликата е в това, че отделянето на течност не зависи от волевите ви усилия, не можете да го спрете. Течността е светла, леко слузеста, може да има леко розовеещ цвят и не може да се сбърка с урината, нито цветът е същият, нито има миризма.

Изключено е да не разберете, че водите ви изтичат, макар че понякога те са обилни, понякога изтичат по малко и на етапи. Важното е след като ви се случи това, да се приготвите за тръгване към болницата.

6. Колко време преди раждането изпада слузестата запушалка и трябва ли да уведомим своя акушер-гинеколог своевременно?
Цервикалната запушалка е гъст  секрет, който затваря маточната шийка. Предназначен е да предпазва навлизането на болестотворни микроорганизми към матката. С наближаването на термина и зачестяването на подготвителните контракции маточната шийка се разширява. Това води до „изпадане“ на слузестата запушалка.
 
Тя прилича на влагалищно течение, но секретът върху бельото е по-гъст, може и да има леко оцветяване ( в розово, кремово, ръждиво, кръвенисто). Запушалката може да изпадне и направо като слузестоподобно образувание, наподобяващо тапа.
 
Обикновено до 2 дни след изпадането или изтичането на запушалката  раждането започва. Понякога слузестата запушалка изпада непосредствено с началото на раждането. Всичко е индивидуално...

7. Жените се притесняват от появата на контракции преди да е настъпил Големият момент – кога контракциите биват подготвителни и кога са опасни за бременността?
Контракциите преставляват свиване и отпускане на маточната мускулатура. Някои жени през време на бременността вече са ги усещали и ги разпознават лесно. За разлика от подготвителните контракции, контракциите преди раждане не са хаотични. Малко след първата контракция се появява втора, после трета. Те започват да стават ритмични, по-продължителни, силни и болезнени. Засечете ги.

Когато станат с еднаква продължителност и се повтарят през сравнително равен интервал минути, време е да се отправите към родилния дом с предварително приготвените документи и сак за приема ви.

8. Доколко дни е нормално бъдещата майка да преноси?
В медицината се спори по този въпрос. Ако са минали едва няколко дни след термина ви, повечето лекари не биха преминали към предизвикване на раждането.

За преносване може да се говори, когато бременността продължава повече от 42 седмици (294 дни). Изчисленията сочат, че между 5 и 10 % от жените имат толкова дълги бременности. Всеки лекар познава своята пациентка и историята на нейната бременност, така че  негово е решението в този случай.

9. Едва ли има бременна жена, която да не се страхува от преждевременно раждане – кога тези притеснения са обосновани?
Това може да бъде преценено единствено и само от проследяващия бременността лекар. Продължителност на бременността от 37 до 42 седмици се смята за нормална. Раждането преди 37-ма седмица се счита за преждевременно, а детето – за недоносено.

За преждевремнно раждане се говори от 25-та гестационна седмица. От 2009 година всяко дете, което е над 25 г.с. и с тегло над 600 грама, с признаци на живот, според българското законодателство се счита за живородено.

Важно е да споделяте със своя лекар всички промени във вашия организъм, които сматате за притеснителни, а нека той да прецени дали има опасност за вас и детето както и какви мерки трябва да бъдат взети.

10. Според статистиката все повече деца се раждат чрез цезарово сечение – на какво според Вас се дължи това?
Ами майките са решили, че така могат да си спестят болката и стреса. Дълго време това беше масова практика, но се радвам да забележа, че все повече жени избират естественото раждане.

11. Какви рискове крие секциото?
Като при всяка операция - отваря се коремната кухина, съществува риск от кръвоизливи, засягане на околни органи, инфекции, упойки... Възстановяването също е значително по-продължително.

12. Какви са недостатъците на нормалното раждане?
Статистиката е категорична, че едно цезарево сечение е до десет пъти по-опасно от нормалното раждане, но това не означава, че при сериозни медицински индикации ние не може да преминем към секцио. Целта на раждането е да се появи на бял свят здраво бебе, като в същото време запазим живота и здравето на майката със всички средства на медицинската наука в 21 век.

Поне ние във ВИТА правим така. Как ще го постигнем – във всеки случай е различно, преценяват се много показатели от многоброен екип от специалисти, които участват в родовия процес.

13. Кое раждане е най-добрият вариант за бебето?
Това, в което то е минимално травмирано и здраво.

14. В болница „Вита“ практикува ли се поставянето на бебето върху майката веднага след появата му на бял свят?
Да, в зависимост от състоянието на майката и на бебето се стремим те да са близо един до друг.

15. Какво ще посъветвате бъдещите майки относно този незабравим миг – раждането на детето им?
Както няколко пъти казах, слушайте и се доверявайте на преценката на своите лекари. Ние сме учили дълги години за това и също доста време сме го работили.

Ние ще направим най-доброто за вас и за бебето ви.