Новини

ВИРТУАЛЕН БАРОМЕТЪР: Кои са сигурните белези за започващо раждане и дали падането на тапата е един от тях? –според д-р Никола Николов от ВИТА

1. Д-р Николов, какво ще рече тапа през бременността?
Като начало, нека изясним,че матката на бременната жена не е бутилка с течност, затапена с тапа, която пречи от нея да излезе съдържимото. Това е сложен орган, в който се заражда и износва бъдещият живот от майката. Правилно е да се нарича слузеста запушалка.
Слузестата запушалка се образува от жлезите на канала на маточната шийка, с цел да попречи при нормални условия да прониква инфекция от влагалището към маточната кухина и към околоплодните обвивки. Слузестата запушалка служи като динамична бариера към влагалището и извънутробната среда.

2. Как изглежда слузестата тапа?
Слузестата запушалка изглежда като жълтеникава, прозрачна, желеобразна субстанция, доста разтеглива и плътна, примесена с жилки кръв.

3. Как се разбира, че слузестата запушалка е паднала?
Обикновено към края на бременността секретът от канала на маточната шийка и трансудация от влагалищните стени увеличават значително секрета от гениталиите. С този секрет изпада гореописаната субстанция като по-плътно парче, което обикновено остава цяло, по това може да разберете, че запушалката е изпаднала.

4. Какво следва да направи бременната жена, ако забележи, че слузестата запушалка е паднала?
Когато бременната установи или се усъмни, че запушалката е изпаднала, се препоръчва гинекологичен преглед (вагинален), с цел установяване наличие на скъсяване и разширение на маточната шийка, като прогноза за започващо раждане. Обикновено изпадането на запушалката се включва към тъй нареченото “бележене”, което е от предвестниците на раждането. При липса на маточни контракции, разбира се, не е необходимо прегледът да бъде по спешност при нормална ситуация.

5. След падането на слузестата запушалка до колко време може да започне раждането?
При нормални обстоятелства не е възможно да бъде предвидено, кога точно ще започне активното раждане, само при изпадане на запушалката, без да бъде извършен гинекологичен преглед. Понякога и неговото извършване също не може да даде еднозначен отговор.
Всичко зависи от наличието или отсъствието на регулярни маточни контракции. Трябва да се подчертае, че жените, които очакват оперативно раждане - цезарово сечение,  би трябвало да бъдат особено наблюдателни и веднага след като установят, че запушалката е изпаднала, да се обърнат към наблюдаващия ги акушер-гинеколог, което твърде често означава едно родоразрешение по спешност.

Всички, които имат нужда от преглед, може да се свържат със специалистите на МБАЛ ВИТА на телефоните на Регистратура: 02 45 22 000, 08899 22 000 или да си запишете час чрез superdoc.bg.