Информация

Какво са хемороиди?
Хемороидите са фибро-мускулни възглавнички, които лежат на изхода на аналния канал. Те са част от нормалната анатомия на ануса. Тяхното набъбване по време на напън е компонент от нормалния механизъм на задържане на фекалии и газове в правото черво. В медицинската литература терминът "хемороиди' се свързва с болестния процес, наречен хемороидална болест. За по-кратко в този текст ще наричаме хемороидалната болест "хемороиди".
Хемороидите се класифицират на вътрешни и външни. Вътрешните се намират на входа на ануса - отвътре, а външните на изхода - отвън.

Какви са оплакванията при хемороиди?
1. Вътрешни хемороиди
- Неболезнено кървене - то е ярко червено на цвят, полепено е върху изпражненията
- Излизане на тъкан от ануса (пролапс)
- Болка - рядко е белег за хемороиди, обикновено болка или неприятно усещане се появява при заклещване на големи хемороиди.
- Сърбеж - рядко е белег за хемороиди, по-скоро се появява, когато хемороидите са в напреднал стадий и отделят слуз, която дразни околната кожа
- Зацапване на бельото - с ясна кръв или слуз
 
Вътрешните хемороиди се класифицират в 4 стадия в зависимост от оплакванията:
1 стадий - кървене без пролапс (излизане на тъкан от ануса)
2 стадий - пролапс, който спонтанно се прибира
3 стадий - пролапс, изискващ ръчно прибиране
4 стадий - пролапс, който не може да се прибере

2. Външни хемороиди
Обикновено не пораждат оплаквания, освен ако не тромбозират. Тромбоза се получава при напън за дефекация или екстремно физическо натоварване, но може да стане и случайно.
При тромбоза оплакванията са силна постоянна болка в ануса и лъжливо чувство за седене върху твърда повърхност.
 
При преглед тромбозиралите външни хемороиди изглеждат като синьо-виолетова маса на изхода на ануса.

Как се поставя диагноза при хемороиди?
Диагнозата се поставя с клинично интервю и преглед, с който не се предизвиква болка.

Какво е лечението при хемороиди?

Единствено специалист-хирург може да определи начина и вида на лечението на хемороидите. Промяна в начина на живот и храненето, избягване на запек - тези прости  и лесни методи дават много добри резултати в началните стадии на заболяването.
Ако тези методи се окажат неефективни, то може да се прибегне до неоперативни начини на лечение. Оперативни начини - обикновено се прилагат при напреднал стадий на хемороидалната болест, но има методи, които са приложими във всички стадии.

 

Отделение в МБАЛ