Информация

Хиперпигментацията представлява тъмни петна, които се появяват върху кожата ни, и може да се дължи на различни състояния и заболявания, като излагане на слънчева светлина, бременност, болест на Адисон, приемане на медикаменти и др.

Най-често срещаните хиперпигментации по кожата са: старческите петна, петната след бременност, луничките, петната от козметични средства или приема на някои лекарства и др.

Възрастовата хиперпигментация напоследък се забелязва при все повече жени. Първите белези се появяват над 40-годишна възраст, а 9 от 10 жени над 50 години са засегнати от проблема. Честите и продължителни слънчеви бани повишават вероятността за ранно получаване на пигментации.

Луничките (ефелидите) са малки пигментни петна с големина от просено до лещено зърно, със светлокафяв цвят, гладки, разположени на нивото на кожата. Срещат се при светлоруси хора и такива с червени коси. Луничките имат фамилен характер. Намират се най-често по места, изложени на слънце – лицето, врата, раменете, гърдите.

Пигментните петна са по-тъмно оцветени области от кожата при жени над 35 години. Имат разнообразна форма и големина и резки очертания. Цветът им стига от светложълт до тъмнокафяв. Разполагат се симетрично по бузите, слепоочията, над горната устна, носа и др.

Причините за появата на пигментни петна (хлоазма, мелазма) са най-разнообразни: бременност, прием на орални контрацептиви, някои козметични средства (сапуни, кремове, бергамово масло), прием на лекарства (тетрациклини, антималарийни средства), анемия, кахексия, чернодробни заболявания.

Веднъж започнали да се появяват петната, не се ли вземат ефективни мерки, хиперпигментацията на кожата се увеличава и стареенето се ускорява.

Съвременните методи за лечение са различни – различни видове пилинг, лазертерапия, IPL процедури, козметични избелващи продукти. Лечението се провежда през есента и зимата от лекар дерматолог.

 

Кабинет в ДКЦ

Специалисти