Информация

Най-честите причинители са: стафилококи, стрептококи, пневмококи. Отначало клиничната картина се владее от общи симптоми: висока температура, отпадналост, липса на апетит, главоболие. При започване на възпалението на ухото температурата се покачва до 39 С. Отначало болката е през по-продължителни периоди, остра, стрелкаща. Постепенно интервалите без болка се скъсяват, болката се засилва и става непрекъсната, пулсираща, ирадиираща към главата. Характерно е, че болката през нощта е по-силна.

В някои случаи слуховите смущения предхождат болките. Намаляването на слуха е най-често от проводен тип (без засягане на слуховия нерв), но при някои пациенти намаляването на слуха е от смесен тип. Затова слухът трябва да се следи системно. При неадекватно лечение могат да настъпят усложнения (възпаление на мастоидния израстък) или заболяването да хронифицира.

Лечение: когато е в началото на процеса, се започва с: антибиотици, обезболяващи, капки за уши, капки за нос, физиотерапия. Ако процесът е напреднал, се прави парацентеза - пробиване на възпалената тъпанчева мембрана със специален инструмент под местна анестезия (упойка). Така се дава възможност за оттичане на насъбралата се в тъпанчевата кухина гнойна ексудация. При адекватно лечение острото гнойно възпаление на ухото преминава за около 8-10 дни.

Кабинет в ДКЦ

Актуално

Виж всички