Информация

 Д-р Матева, кои са най-често срещаните болезнени състояния на ръцете?

Те са много. Едно от тези състояния е болката в основата на палеца - проблем, който тревожи голяма част от нашите пациенти и ваши читатели, и може да се дължи на различни патологични състояния. Най-честата причина е износване - дегенерация, артроза, наречена “ризартроза”, на основната става на палеца. Може също да бъде симптом на възпаление или притискане на нерв в областта на китката - синдром на карпалния канал, или притискане на сухожилие.

Какво заболяване е ризартрозата и какви са характерните симптоми на това заболяване?
Най-характерните симптоми са постепенно възникващите болки, в началото след натоварване най-често при жени в средна възраст. Болката се разпространява по целия палец и в малките мускулчета на дланта. Понякога ризартрозата е посттравматична и тогава може да се срещне при по-млади хора. Постепенно към болките се добавя костна издутина в основата на палеца и ограничение на движенията му. В най-напредналите стадии палецът е значително деформиран под формата на латинската буква “Z”. Много е важно да се знае, че описаните по-горе различни патологични състояния често се срещат при един и същ пациент, усложняват се взаимно и затрудняват функцията на засегнатата ръка.

Кои са проблемите, свързани с диагностицирането на ризартрозата?
Диагнозата се поставя лесно и не са нужни скъпи диагностични методи, защото симптомите са много характерни. Правят се рентгенографии в специални за палеца проекции, които разкриват състоянието на костите и ставите в областта и помагат да се разграничат от някои други състояния.

Препоръчвате ли прилагането на инжекции с кортикостероиди както при лечение на ставните възпалителни състояния? Като пациенти сме информирани, че те са “нож с две остриета”, но читателите ни споделят, че масово се прилагат от лекари в страната?

Ризартрозата има няколко стадия, като в началните е налице възпалителна реакция на ставните структури. Тогава е напълно уместно да се прилагат противовъзпалителни препарати.

Неправилното боравене с кортикопрепаратите може наистина да има неблагоприятни последици. В лечението на ризартрозата може да се прилага вътреставно и хиалуронова киселина, за да се запази виталността на хрущяла за по-дълго време. Преценката за използване на единия или другия вид вътреставни инжекции е единствено на лекуващия лекар. В повечето случаи инжекциите в тази миниатюрна става се налага да се правят под рентгенов контрол, за да сме сигурни, че лекарството ще достигне местоназначението си, а няма да засегне съседните меки тъкани.

Може ли ризартрозата да се превърне в хронично заболяване?
Ризартрозата, както и всички останали ставно-дегенеративни заболявания, е хронично, с постепенно начало и по-бърза или по-бавна еволюция, и различна по интензивност болезненост и инвалидизация на засегнатата ръка.

До каква степен физиотерапията е ефективна при заболяванията на ръката? Например, при едно от често срещаните заболявания на ръката, за които споменахте - синдром на карпалния канал?

Всички физиотерапевтични процедури целят противовъзпалително и обезболяващо въздействие. При начални форми на повечето заболявания те са в различна степен ефективни, но при напреднали - не. При карпалния канал се постига кратковременно обезболяване и намаляване на изтръпването, но притискането не е отстранено и облекчението е временно. За съжаление немалка част от пациентите със синдром на карпалния канал все още биват забавяни на различни нива, диагностицирани като “тендовагинити”, “влошена циркулация”, “шипове на шията”, дори “безсъние и невроза” и по този начин лечението се забавя, а през това време нервът трайно се уврежда. Дори диагностицирани правилно, на много пациенти се предлага неадекватно решение, което също е загуба на време и влошава дългосрочната прогноза по отношение нервното възстановяване. Приемът на медикаменти, витамини, хранителни добавки и физиотерапия не може да доведе до излекуване.Профилактика на заболяването не е известна,а основен метод за справяне със синдрома на карпалния канал е оперативният - прерязва се плътната тъкан, която притиска нерва. Навременното извършване на операцията води до пълно възстановяване. При забавянето й възстановяването е по-бавно и непълно, но въпреки това е налице значително и голямо облекчение на субективните симптоми от изтръпване и болка. Важно е операцията да бъде извършена от специалист по хирургия на ръката, за да бъдат избегнати усложнения.

Има ли място профилактиката и в частност начинът на хранене при ризартрозата?
При пациенти с ризартроза профилактиката се състои в определяне оптималното натоварване за засегнатата ръка; начина на боравене с предмети, адаптиране на предметите от ежедневието и начина на захващането им така, че да се щади максимално засегнатият палец. Налага се носенето на протективни ортезни средства - шини, които обездвижват и дават покой на палеца. Начинът на хранене и приемането на хранителни добавки през устата нямат особено значение.

Налага ли се хирургично лечение при това заболяване и кога не трябва да се отлага операцията?
Когато състоянието е особено болезнено и е почти невъзможно извършването на каквито и да било дейности с палеца, се препоръчва оперативно лечение. Ризартрозата е едно от първите състояния в медицината, при които още в началото на 70-те години на 20 век започва прилагането на силиконови имплантати, поставени на мястото на извадената заболяла кост. За различните стадии на заболяването се прилагат различни оперативни техники.

В началото споменахте за “притискане на сухожилия”. Какво представляват тези заболявания?
Това са така наречените “стенозиращи тендовагинити”. Както самото наименование подсказва, налице е стеснение по пътя на гладкото плъзгане на сухожилието. Дължат се най-често на възпаление, а то от своя страна - от работа и повтарящи се еднообразни движения. Това са едни от най-честите болести на ръката. Когато са засегнати сгъващите пръстите сухожилия, е налице феномен на прищракване при изправяне на пръста, оттам и популярното название - “щракащ пръст”. Важно е да се знае, че оставени без лечение, могат да доведат до изключително болезнено блокиране на пръста, без възможност нито за сгъване, нито за изправяне. В основата на палеца също може да е налице болка поради притискане на някои от неговите сухожилия. Хирургията на ръката е относително нова, изключително динамично развиваща се специалност.

Д-р Елена Матева е специалист ортопед-травматолог. Завършва висше медицинско образование във ВМИ - София през 1989 г. с отличен успех. Специализира двукратно в Париж, Франция - “Institut de la Main” при проф. Тубиана и проф. Жилбер. Притежава университетски дипломи по хирургия на ръката и микрохирургия от реномирани френски университети. Член е на Българското дружество по хирургия на ръката, на Българското дружество по ортопедия и травматология, на Българския лекарски съюз.
 

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ

Специалисти