Полезно

„Красотата изисква жертви? Не, тя изисква грижи!“ – интервю с д-р Наталия Ненкова от болница ВИТА

Д-р Ненкова, ако сме решили да се подложим на пластична корекция, къде да търсим информация? Може ли да се доверим на интернет?

Най-често жената първо прави проучване там. За съжаление обаче, в социалните мрежи мненията могат да са манипулирани от некоректни маркетингови трикове. Ето защо е добре да сверяваме данните с надеждни източници, като например с Българската Асоциация по Пластична, Реконструктивна и Естетична Хирургия, или да се доверим на опита на близък човек. Ако нямате такъв, направете проучване, набележете сертифицирани специалисти и се консултирайте с тях. При кого от тях усетихте доверие, разбиране, експертност? Ето това е верният избор за вас.

Коя е най-търсената процедура сред жените във ВИТА? Мода или необходимост е тя?
Корекцията на бюста все още е лидер. Една част от нашите пациенти живеят с комплекс от малък и недоразвит бюст, при други пък едната или двете гърди са отстранени поради онкологично заболяване. При трети след бременност и кърмене или драстична промяна в теглото и са настъпили неприятни промени. Четвърта група жени са тези, при които тежестта и дискомфортът от естествения им огромен бюст са непоносими. Едва при малка група желанието за корекция може да се нарече „естетичен каприз“, често повлиян от медийните изяви на известни личности.

Имплантите за гърди имат ли срок на годност?
Много производители твърдят, че продуктът им е годен доживот. Макар че аз препоръчвам, дори и без корекция на бюста, да си правите профилактични прегледи на гърдите през 6 или 12 месеца.
 
Импланти е добре да поставим преди или след бременност?
Според медицинските проучвания, имплантите не влияят на забременяването, протичането на нормална бременност и върху кърменето. Но тъканите на гърдите в този период преминават през промени и това може да доведе и до различен външен вид.

Посочете най-странните желания на пациентите.
Това обикновено са нереалните представи за собственото ни тяло, нереалните очаквания за изумителни резултати, исканията за корекции до постигане на пълна прилика със знаменитост или желание за промени с цел кариерно развитие или решаване на семейни проблеми.

Каква вреда на организма нанася упойката?
Има митове и легенди по темата. Винаги е забавно да попаднеш на „експертно“ мнение в социалните мрежи. Но, ако сте в добро общо здраве, без алергии и без хронични заболявания – няма как общата анестезия да навреди на организма ви. Ако се засече заболяване или състояние, което крие риск, то или не се провежда интервенцията, или се извършва след овладяването му.

Красотата изисква ли жертви?
Грижата несъмнено води до положителни ефекти, но не бих нарекла това жертва. Важно е да се чувстваме в хармония със себе си. Така че, по-скоро красотата изисква грижи.

Пластичната хирургия не е фотошоп, има и недоволни пациенти, нали?
Недоволството в повечето случаи се свързва с релефни деформации и асиметрии, които често са били налични и преди операцията. Специалистът е длъжен още в началото да обсъди индивидуалните особености и възможностите за корекцията им. В други случаи говорим за състояния, възникнали след оперативната намеса. Рискове от усложнения съществуват и никой не е застрахован от тях.

Всеки лекар има „своя любима“ манипулация. Коя е вашата?
Ще ми простите сравнението, но все едно да попитате родител кое е любимото му дете. Вълнуват ме както лечението на изгаряния и реконструктивните операции, така и работата по целия спектър на естетичната хирургия.

Интересно ми е да разбера мъжете какви желания за промяна имат?
Най-често те искат оформяне и контуриране на тялото: отстраняване на подкожни излишъци от тъкани след масивно отслабване или за изсмукване на мастна тъкан, а все по-често и за лечение на гинекомастия (ексцесивно развитие на млечни жлези при мъжете). Не са редки и желанията за корекция на нос, клепачи, брадичка или уши.

Как се отнасяте към бодипозитивизма? Ще спрем ли да гоним съмнителното звездно съвършенство?
Невероятно е, че много жени вече разчупват непосилните таблоидни стереотипи и приемат тялото си, каквото е. Аз също като жена съм наясно колко изтощителна и пагубна може да бъде битката за преследване на перфектните кожа, форми, размери и килограми… Може би е време да осъзнаем преходността на външната красота. Нека се възползваме от възможностите на медицината, но без да стигаме до крайности.

Какво ще кажете на хората, които отдавна искат да коригират нещо по себе си, но не смеят да се решат?
Помислете какво ви спира! Ако не се чувствате убедени от такъв вид интервенция, по-добре не се подлагайте на нея. Ако сте убедени в необходимостта, но ви спират страхове от неизвестното – консултирайте се със специалист. За да си запишете час за преглед или консултация, използвайте телефоните на ВИТА или superdoc.bg.

ТЕКСТ: САВИНА ПЕТРОВА