Новини
13.09.2023

Лекари от Болница ВИТА изнесоха доклади по време на XVII-ия Национален конгрес по урология

Четирима лекари от отделението по урология и андрология на Болница Вита участваха в XVII-ия Национален конгрес по урология, който се проведе от 7 до 9 септември в Правец. Доклади по актуални теми изнесоха: д-р Емил Атанасов, д-р Симеон Андреев, д-р Живко Сиромахов и д-р Иван Александър Георгиев. Четири от избраните теми бяха свързани с детската урология – тема на една от пленарните сесии на конгреса.

Д-р Атанасов, детски уролог и ръководител направление „Детска урология“ в Болница Вита, изнесе два доклада с теми: „Естетичен (алтернативен на ингвиналния) достъп за лечение на недесцендирал тестиси хидроцеле“, както и „Лапароскопско лечение при конгенитална хидронефроза при деца - резултати и усложнения“.

Д-р Атанасов е едно от утвърдените имена в урологията повече от 15 години. През 2021 г. той създаде сектора по детска урология в МБАЛ ВИТА, който е вторият в страната.

Докладът на д-р Андреев на научния форум беше свързан с нощното напикаване при децата – диагностика и лечение.

Д-р Георгиев представи резултати от световни проучвания и своята клинична практика, свързани с усложненията след обрязване в извънболнични условия.

В последната пленарна сесия на XVII-ия Национален конгрес по урология се включи д-р Сиромахов с доклад за кавернозния хемангиом на уретрата като пример за редките случаи от практиката Вариа.