Полезно
28.09.2019

Метаболитната хирургия лекува диабет 2 и увеличава възможностите за забременяване

Какво представлява бариатричната хирургия?
"Бариатрична хирургия" води наименованието си от гръцката дума barrios, което означава манипулация на теглото. За първи път е приложена в САЩ през 1975 година и оттогава се прилага все по-често, защото епидемиите от болестно затлъстяване и захарен диабет тип 2 към 2030 година, според прогнозите, заплашват да доведат до финансов колапс здравните системи по целия свят. Преди четири години Световната здравна асоциация прие, че болестното затлъстяване е социалнозначимо заболяване, което трябва да се лекува като всяко хронично прогресиращо заболяване ефективно и навреме.
 

Каква е разликата между бариатрична и метаболитна хирургия?
Опитът от последните 10 години с хирургията за отслабване, известна като бариатрична хирургия, показа, че с този вид операции се лекуват и метаболитни заболявания като захарен диабет тип 2, метаболитен синдром, рефлуксна болест, репродуктивни проблеми и се намалява опасността от сърдечни и мозъчносъдови инциденти.

През последните две години се натрупаха и убедителни данни, че метаболитната хирургия предотвратява развитието и на чернодробната стеатоза и фиброза, които са сериозни заболявания и в далечен план може да доведат дори до необходимост от трансплантация на черен дроб. Поради тази причина в наши дни бариатричната хирургия се преименува на метаболитна. Неслучайно на последния конгрес по хирургия за отслабване, провел се в Мадрид от 3 до 7 септември 2019 година, се прие, че операциите за отслабване повлияват основно метаболитните процеси при пациентите с болестно затлъстяване и показанията за хирургия вече се разпростират и върху пациенти с  индекс на телесна маса над 27.0.

Кои са основните фактори за затлъстяването и до какви усложнения може  да доведе то?
Факторите за болестно затлъстяване са основно три: 

  • социално-икономически: лошо качество на храните, масирани атаки в медиите за употреба на високоенергийни напитки, липса на постоянна работа и несигурно бъдеще, застоял начин на живот;   
  • психологични: стрес, депресия, хранителни разстройства;     
  • генетични: наследственост, висока продукция на хормоните грелин и лептин.


В кои случаи операцията е за предпочитане пред медикаментозно лечение  на затлъстяването?

Всички пациенти с индекс на телесна маса над 40.0, които в рамките на една година не са успели да отслабнат чрез диети, фитнес или лекарства, са подходящи за операция за отслабване. Според проф. Джеймс от Оксфорд, ако пациент с болестно затлъстяване се оперира до 1 година след поставяне на тази диагноза, на третата година от операцията данъкоплатците във Великобритания спестяват до 3000 паунда от разходите по неговото консервативно лечение, включващо медикаменти, социални грижи и болнични, като на 5-ата година от операцията спестените средства възлизат на 10 000 паунда, защото се избягват и разходите за евентуално лечение на инфаркти и инсулти, които са 20 пъти по-чести при хората с болестно затлъстяване, отколкото при хората с нормално тегло.

От три години насам в Европейския съюз се прие, че хирургичното лечение е най-ефективно и безопасно за лечение и на захарен диабет тип 2 при пациенти с индекс на телесна маса над 36.0. Затова всички пациенти със захарен диабет тип 2 с давност до 9 години и над посочения по-горе индекс имат предимство в листата на чакащи за метаболитна операция.

Какви видове оперативни методи за редукция на теглото прилагате?
Операциите за отслабване са два вида:

  • чисто рестриктивни – като ръкавна резекция на стомаха или лапароскопска пликация на стомаха;
  • малабсортивни – като стомашен байпас и минибайпас или ръкавна резекция с биразделяне чрез тънкото черво: SADI-S. Последната операция е подходяща при пациенти, които са имали преди това ръкавна резекция на стомаха и 2 до 3 години по-късно са започнали отново да качват килограмите.


В какво се състои предоперативната подготовка?
Подготовката е като при операциите с обща упойка, но има и някои специфики, като изследване на стомаха с гастроскопия и за хеликобактер пилори, консултация с ендокринолог, диетолог и с психиатър.

Какви са резултатите след операцията, има ли тежки заболявания, които  отшумяват след намаляване на теглото?
Доказано е, че още на десетия ден след стомашен байпас кръвните захари на пациента се нормализират, до 2 месеца след операцията изчезват сънната апнея, хипертонията и се нормализира холестеролът, болките в ставите и гърба отшумяват, подобрява се лечението на подаграта и метаболитния синдром, увеличават се възможностите за забременяване, намалява се  рискът от рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и най-важното: значително се подобрява качеството на живот на оперираните пациенти.

Какви са рисковете от усложнения и колко трае възстановяването?
По последни данни вероятността от смърт след операция за отслабване е по-малка, отколкото след лапароскопска операция от жлъчка – 0.04%. Като цяло рисковете от усложнения след операция за отслабване са от 2 до 5% и включват основно поява на дъмпинг синдром, вътрешна херния и преплитане на червата, поява на язва на малкото стомахче при пушачи, поява на анемия или белтъчен дефицит при неспазване на дадените предписания след операцията. Възможните усложнения са свързани и с това кога пациентът решава да се обърне към операция за отслабване. Понякога общото му състояние не позволява интервенция под обща упойка. В тези случаи може да поставим балон в стомаха на пациента и да го насочим към диетолог и психолог. Пациентите се възстановяват от 2 до 3 седмици след операцията, макар че оперирани в болница „Вита“ пациенти, които работят като международни шофьори, се върнаха да карат тировете в Европа три седмици след операцията.

Възможно ли е човек да напълнее отново дори след операция?
Да, възможно е и това се случва най-често при пациенти, които дори след операцията продължават да ядат сладко в големи количества или да пият алкохол. Също така след ръкавна резекция на стомаха 2 до 3 години по-късно се възстановяват до 30% от свалените килограми. Поради тази причина в болница „Вита“ 98% от операциите са стомашен или минибайпас. Това са „златни стандарти“ при операциите за отслабване в международен мащаб и са ефективни особено при пациенти с индекс на телесна маса над 42.0

Кои са най-новите методи за лечение на диабет тип 2, които прилагате в болница ВИТА?
Метаболитната хирургия разширява показанията си за лечение на пациенти с индекс на телесна маса и под 36.0. Проспективни проучвания от Китай, Холандия и Чехия недвусмислено показаха, че разделянето на потока на храната в тънкото черво може да доведе до излекуване на захарен диабет тип 2 чрез активиране на чревни хормони, които влияят на хомеостазата на инсулина при диабетици. Показани за новия вид операция – лапароскопска странична връзка на тънките черва, са пациенти с индекс на телесна маса от 27 до 38.0 и изследвана функция на бета-клетките в панкреаса предоперативно, както и наличие на поне едно придружаващо заболяване като високо кръвно налягане или нарушен мастен профил в кръвта. Също  така този вид операция е ефективна при пациенти с давност на захарния диабет тип 2 от 7 – 8 години.

Цената на операцията е много по-ниска, а престоят в болницата е 24 часа, а възстановяването е за десет дни. Основна роля в проследяването на пациентите играе ендокринологът и контролните прегледи са през месец в рамките на една година след операцията.