Полезно
11.08.2020

Как се мери температурата на малко дете, какъв термометър да ползваме и как да разчитаме показанията на термометъра?

1.Как се мери температурата правилно?

Методите и съответно видовете термометри за измерване на телесна температура се различават в зависимост от мястото на измерване. Най-конвенционалните методи са в  ректума, в ушния канал, под мишницата, устната кухина /не  много разпространен метод в България/ и на челото.

Видове термометри:

•     Цифров / дигитален термометър
Стандартните дигитални термометри работят точно като старомодните стъклени живачни или спиртни термометри, но са по-безопасни и по-точни. Може да се използват орално, ректално или под мишницата.
Дигиталните термометри са подходящи за измерване на температурата на всички – от новородени до възрастни. Те са доста гъвкави и могат да се използват за измерване и по трите посочени начина. Цифровите термометри са лесни за използване, но могат да отнемат  минута или повече, за да покажат резултат, което е много по-дълго, отколкото много деца могат да останат неподвижни.

Ако сте с ограничен бюджет, обикновените цифрови термометри са най-достъпният вариант.
Когато измервате перорална температура, трябва да изчакате поне 15 минути след хранене или пиене, тъй като температурата на това, което сте консумирали, може да повлияе на отчитането. Устата на вашето дете трябва да бъде затворена през цялото време, докато се опитвате да измерите температурата в устата, метод, който не е приложим при всички деца.

•  Термометър за уши
Термометрите за уши използват инфрачервен лъч за измерване на температурата само в ушния канал. Те обикновено дават бърз резултат. При тесен ушен канал или при натрупване на ушна кал, обаче, могат да доведат  до неправилно отчитане на температурата.

Тези термометри не са подходящи за бебета на възраст под шест месеца!

•  Термометър за чело
Този вид термометри се поставят върху челото и по този начин измерват температурата. Получавате бързи резултати. Проучванията показват, че термометрите за чело дават точно толкова добри показания, както и ректалните термометри при децата, но тази процедура е много по-приятна за всички участници.

Термометрите за чело са значително по-скъпи от обикновените дигитални термометри.  

Необходимо е челото да е сухо, да няма кичури коса, термометърът да е поставен правилно съгласно инструкциите към него.

• Безконтактен термометър
Безконтактните термометри използват същата инфрачервена технология като термометрите за уши, но не изискват никакъв контакт, което ги прави идеални за трудни пациенти.
Безконтактните термометри са подходящи дори за най-капризните пациенти.
Някои безконтактни термометри връщат резултатите за една секунда. Безконтактните термометри могат да бъдат доста сложни за използване и са по-скъпи от другите видове.

2. Какъв термометър да изберем?

Време за реакция
Най-бързите термометри могат да дадат резултати само за секунда или две, докато по-бавните модели могат да отнемат повече от 90 секунди.  Когато става дума за бебета или малки деца обаче, колкото по-бързо, толкова по-добре.

Лесна употреба
Ако искате термометър, който да е изключително лесен за използване, обикновеният дигитален термометър е най-добрият ви избор. Повечето хора са използвали стъклени термометри в някакъв момент и те работят почти еднакво. Единствените разлики са включване / изключване и цифров дисплей.
Другите видове термометри могат да имат малко нужда от обучение, но като цяло те са доста интуитивни. Докато четете внимателно инструкциите, трябва да можете да се справите бързо.

Комфорт
Важно е термометърът, който изберете, да е удобен и комфортен за използване. Ако детето ви има предишен лош опит със студен или остър термометър, може да се противопостави следващия път, когато искате да измерите температурата му. Но има дигитални термометри с функции като меки, гъвкави, силиконови краища, създадени, за да спестите неудобствата за вашето дете.
Безконтактните термометри не предизвикват никакъв дискомфорт, тъй като те дори не трябва да докосват кожата, за да получат отчитане.

Вече са налични и термометри, които се залепят на тялото на детето и отчитането е чрез bluetooth на телефона, което ви дава непрекъсната информация за температурното състояние на вашето дете.
Не забравяйте, че данните от термометрите-биберон или под форма на лента за челото са само ориентировъчни!


3. Ако мерим с два различни термометъра и те дават различни показатели, как да се ориентираме каква е температурата?

При всички термометри е необходимо първо да се провери дали е  изправен, тоест батерията да не се е поизхабила. Ако двата термометъра дават различни стойности, може да се измери температурата на  здрав възрастен и да се съобрази разликата в стойностите.

4. Колко често да мерим температурата на болното дете?

Дете с  треска се нуждае от контрол на температурата:

  • на всеки 6 часа, освен ако не се прилагат антипиретични /температуропонижаващи/средства;
  • на всеки 4 часа при ефективната им употребата;
  • на всеки 2 часа, ако е неефективно използването им.

При дете с нормална температура, но с остро заболяване, измервайте на всеки 12 часа и най-вече вечер.
При здраво дете с риск от остро заболяване при контакт или преди ваксинация, измервайте температурата веднъж на ден.
5. Коя температура се смята за висока при децата?
За треска или наличие на температура се смята, когато температурата на детето е на едно от следните нива:

  • измерена  орално /в устата/: 37,8 ° C);
  • измерена ректално /в ануса до 2 см се вкарва накрайникът на термометъра!/: 38 ° C:
  • измерена аксиларно /под мишницата/: 37,2 ° C.


Температура от  38 ° C при бебе под 3 месеца е висока температура и налага консултация с лекар.
При по-големи деца температура над 38.5 се счита за висока температура/фебрилитет/.


6. Кое е най-важното, което трябва да знае всеки родител, ако термометърът покаже повишена температура?

Всяко повишение на температурата е симптом или знак, че организмът се бори с болест или с някаква инфекция. Температурата стимулира защитните сили на организма, изпращайки бели кръвни клетки и други ,,бойци“ - клетки за борба и унищожаване на причината за инфекция.Родителите трябва да знаят, че температурата е приятел, а не враг, и не трябва да се стремят непременно да се борят с нея. Целта ни е да подобрим комфорта  на детето, което е има температура, докато организмът му се бори с проблема.    • Облечете леко детето си. Излишното облекло ще задържи топлината на тялото и ще доведе до повишаване на температурата;

    • Насърчете детето да пие много течности, като вода, сокове или чай;

    • Обтрийте детето с по-хладка вода /около 2 градуса по-ниска от температурата на детето/ Не ползвайте студени компреси или лед!;

    • Не използвайте обтриване с алкохол или оцет.

Дайте на детето си лекарства против треска, като ацетаминофен или ибупрофен.

 НЕ давайте на детето си аспирин. Той е свързан със сериозно, потенциално фатално заболяване, наречено Reye синдром.

Обадете се на лекар, ако:

    • Вашето дете е на 3 месеца или по-малко и има температура от 38 ° C или по-висока. Потърсете медицинска помощ веднага. Треската при малко бебе може да бъде знак за опасна инфекция;
    • Вашето дете е на всяка възраст и има многократни температури  над 40 ° C;
    • Вашето дете е по-малко  от 2 години и има температура над 38 ° C, която продължава повече от 1 ден;
    • Вашето дете е на 2 или повече години и има температура от 38 ° C , която продължава повече от 3 дни;
    • Вашето бебе е отпуснато  или плаче и не може да бъде успокоено.

7. Кога при повишена температура трябва да се направи тест за коронавирус на детето?

Ако са налични и други симптоми, характерни за коронавирусна инфекция като: кашлица, затруднено дишане, загуба на вкус и обоняние.
При контакт с болен или носител на коронавирус.
По преценка на лекуващия лекар или по желание на родителите.