Полезно

ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР с Ева Павлина - "Как да къпем правилно бебето си, след като се приберем от родилното?"

За тези от вас, които са си мислили, че най-големите тревоги са преди самото раждане, мога да ви кажа, че емоциите тепърва предстоят. Първите дни след раждането минават като насън в споделените с медицинския персонал грижи около малкия човек. Родилката не разбира, че това са били най-безпроблемните дни в отглеждането на новороденот о- винаги е имало кого да попита и кой да й даде компетентен отговор. В този „болничен“ престой, нейното най-силно желание, обаче, е да се прибере час по-скоро у дома.


Почти няма жена, която да не е изживяла страха, оставайки сама с новороденото.

Хигиената на новороденото е може би най-стресиращата процедура за жените, които за първи път стават майки. Това е и една от основните драми: как да изкъпят бебето. Достатъчно е да се спазват елементарни хигиенни процедури, без да се прекалява с употребата на измиващи средства и да не се пропускат важни зони, като гениталиите, очите, ушите и нослето.

Когато купувате бебешка козметика, обръщайте особено внимание на съдържанието. Колкото повече съставки има в даден продукт, толкова по-голяма е вероятността те да бъдат от химичен, а не от естествен произход. Продуктите трябва да бъдат с хипоалергенни формули и минимален брой съставки.

Къпането е специален момент за успокояване и нови усещания, които са необходими за сетивното развитие на вашето бебе. То е средство за стимулиране на моториката и добра закалителна процедура, а не просто хигиенна мярка. Къпането не е необходимо да се извършва всеки ден, тъй като бебето с нищо не се е изцапало, за да е наложително да бъде изкъпано. То се движи ограничено и се допира до чисти и стерилни предмети. Къпането зачестява, когато започнат да функционират по-добре потните и мастните жлези, както и когато започне да лази. Изключение, разбира се, прави областта на пампера, която няма как да остане чиста и се нуждае от почистване при всяка смяна на пелените и след това мазане с подходящо кремче.


Къпането се разделя на 2 етапа:
•    Преди падането на пъпния остатък, е необходимо пъпчето да се пази от намокряне.
Може да се прави частичен тоалет на седалището, може да се измият и главата, и гръбчето на бебето. След частичната баня, задължително се прави тоалет на пъпчето с 90 градусов спирт или лосион Цикабио. Антибиотична пудра- при нужда. След като пъпчето падне, се получава малка раничка, която секретира оскъдно леко кръвенист секрет., затова е необходимо тоалетът да продължи по познатия начин още 2-3 дни. Обикновено пъпният остатък отпада около 5-10 ден, като зависи от дебелината на пъпната връв и честотата на третиране със спирт или Цикабио. Мястото не е болезнено.
•    След отпадане на пъпния остатък и заздравяване на раничката,  родителите могат да
пристъпят и към цялостно къпане на бебето във ваничка. Ваничката се пълни с малко количество вода топла вода (около 4 пръста). В никакъв случай не пълнете, когато бебенцето е вътре във ваната, защото внезапната струя на тола вода, може да го попари. Температурата на стаята трябва да бъде 22-24 градуса, а на водата- 37-38 градуса. Водата винаги пада първо върху ръката на къпещия бебето. Започва се първо от най-чистата част на тялото.

Хигиената на очите – грижата, която трябва да полагаме за очите на децата, започва още с раждането и трябва да стане ежедневен навик. Тъй като слъзните жлези при бебето отделят много по-голямо количество слъзна течност, отколкото при по-големите деца и възрастните, слъзните каналчета често се запушват. Другата причина за уязвимостта на бебешките очи до навършване на 3-4г., е високата чувствителност на ретината. Ето защо е необходимо от най-ранна възраст да свикнем и детето, и себе си със спазването на правилна хигиена по отношение на очите. Тя се извършва със стерилна марличка, напоена с физиологичен разтвор, мицеларна вода или преварена вода. Почистването става от външния към вътрешния очен ъгъл, тъй като това е посоката на дрениране на слъзния канал . За да избегнем риска от прехвърляне на инфекция от едното на другото око, важно условие е да извършваме почистването с отделна марличка за всяко едно от тях.


Хигиена на уши и нос – Най-често ушите на бебето са пренебрегнати от хигиенна гледна точка. За почистването се използват клечки за уши с ограничител, като се подсушава само ушната мида, входа на ушния канал, както и гънката зад ухото. Почистването на нослето не бива да се пропуска, защото от това дали е чисто, зависи безпроблемното хранене на кърмачето. Това, от което се нуждаете, са: пластмасови ампули със стерилен физиологичен разтвор. Накапва се по една капка във всяка ноздра, след което с фитилче от здрава и мека хартия, се почиства нослето. Може да ползвате и нежни аспиратори за носле.


Изрязване на ноктите на бебето – всички новородени, когато са зрели и доносени, се раждат с нокътна плочка, която достига и дори надминава върха на пръста. Ноктите на бебето трябва да са къси, за да не може да се драска. Най-добре е да се режат след баня, когато са меки. Използвайте специални ножички със затъпен връх и режете по права линия, в противен случай ъгълчетата на ноктите могат да враснат в кожата и да предизвикат възпаление. Ножичката трябва да бъде индивидуална, само за вашето бебе. Използването на чужда, може да пренесе гъбички под ноктите на бебето. За да предпазите лицето му от одраскване, може да слагате бебешки ръкавички на ръцете.