Полезно

Защо е страшен страхът от кантара – според Деница Анастасова, психолог във ВИТА

„Мразя да се претеглям и това ме притеснява“.
 

„Избягвайки кантара, не знам текущото си тегло, което може да е ок, но също така може да ме постави в неведение за тялото ми“.

Тези думи да ви звучат познато? Оказва се, че страхът от кантара е много често срещан. Има си дори и име - гравитофобия, което означава „страх да бъде измерено теглото ти“ или „ирационален страх от претегляне на кантар“.

Основателят на Канадския бариатричен медицински институт д-р Йони Фридхоф споделя, че гравитофобията засяга хора, които вярват, че поддържането на теглото им включва строг контрол над диетата.
    
Гравитофобията често се проявява след прекаленото ограничаване и последвалото го неконтролируемо отдаване на храна. По време на ограничения може да бъдете в „приятелски отношения“ с кантара или дори да бъдете пристрастен от това да се мерите. Но когато рестриктивният ви начин на живот стане твърде краен и дори невъзможен за спазване, идва момент на наваксване с прекомерно количество храна (обикновено нездравословна).

Тогава може да изпаднете във фобия, до степен да не можете да се претеглите отново в продължение на седмици, месеци или дори години.

Кантарът не е нито ваш враг, нито ваш приятел, смята Деница Анастасова - психолог във ВИТА.  Претеглянето е нещо, което ви дава информация, чрез която можете да вземете своето информирано решение. Покачването на скалата не трябва да бъде страшно, а дори може да ви помогне да постигнете целите си.

Със сигурност е малко депресиращо да видите по-висока цифра, но това е напомняне, че поведението ви няма да ви доведе до желания резултат.

Проучване на Journal of Obesity открива доказателства, които предполагат, че редовното самопретегляне може да бъде от полза за контрола върху теглото. Скалата може да действа като инструмент за мотивация, че ежедневните ви навици работят (ако остават последователни).

Важно е да споменем, че теглото може естествено да варира и може да бъде повлияно от редица фактори, включително хидратация, количество сън и количество сол в диетата. Вашето тегло може безопасно да флуктуира с няколко килограма въз основа на тези фактори.

Затова се опитайте да не се обезкуражавате от малки промени, стига общата тенденция да е това, което търсите.

Страхът ви няма да изчезне моментално. Ключът към управлението на страха ви е чрез многократно излагане. Това е дългосрочна промяна и няма да се случи за една нощ. Започнете с малки стъпки - претегляне два пъти месечно, след това веднъж седмично и т.н. Редовното претегляне ще ви даде по-добра представа за общата тенденция във вашето тегло, която може да не забележите при спорадични претегляния.

Запомнете, че числото на кантара не ви определя. Вие сте уникален човек, който заслужава да бъде щастлив. Вашето тегло не променя кои сте. Преди да отидете да се претегляте, поемете дълбоко въздух и си припомнете този факт.

Със сигурност имате много за какво да сте благодарни и нищо от това не се променя от число на скалата на кантара.

За връзка с Деница Анастасова - психолог, може да се обадите на телефоните на регистратура или да запазите час през платформата superdoc.bg.