Полезно
17.08.2021

Баланитът е урологично заболяване, от което всеки мъж може сам да се предпази - най-чести въпроси и техните отговори

1. Кое е най-често срещаното увреждене в урологията?

Един от проблемите както при деца, така и при възрастни мъже, е баланопоститът. Това представлява  възпаление на главата на половия член /баланит/ и покриващата го кожа /постит/.
При обрязани мъже се среща само като баланит.

2.  Какво го предизвиква?

Предпоставки за развитието на заболяването са лоша хигиена, наличие на фимоза, къс френулум на пениса. Причините може да са инфекциозни /бактерии, вируси или гъбички/, контактен дерматит и механична травма.

Преобладават гъбичните инфекции, като най-често се изолира  кандида албиканс. По-рядко се установяват бактериалните причинители  стафилококус ауреус, бетахемолитични стрептококи, бактероидес и гарднерела, полово предавани инфекции. Последните обикновено се съчетават с възпаление  на уретрата /уретрит/.

Кожата на половия член е много чувствителна  на действието на  алергени и химични агенти,  които също може да предизвикат възпалителна реакция. Такива са перилните препарати, сапуни, шампоани, лубриканти, презервативи.

Някои кожни заболявания имат сходни симптоми, като например псориазис, поради което може да се постави грешна диагноза.

3.    Каква е честотата на това заболяване?
Приблизително 1 на 25 момчета и 1 на 30 необрязани мъже развиват баланопостит през техния живот.
Заболяването засяга всички възрастови групи, като честотата е най-голяма при полово активни мъже и при деца до 5 годишна възраст.

4.    Кои са симптомите, които го отличават?
Поставянето на диагнозата  баланопостит обикновено е  лесна и не затруднява лекуващия лекар. Основните симптоми са: зачервяване, оток, бял налеп и сърбеж. Неприятната миризма също е характерен симптом на заболяването.

По-рядко при тежките форми  може да се наблюдава разязвяване на кожата и кървене. Отокът на препуциума затруднява неговото изтегляне зад главата на половия член, което предизвиква болезненост.

5.    Какви изследвания са необходими?
За доказване на инфекцията  е необходимо взимане на секрет от главата на пениса и препуциума за микробиологично изследване.  Ако има съмнение за полово предавана инфекция, трябва да се изследва уретрален секрет и урокултура.
При липса на изолиран инфекциозен причинител  е важно да се изключи малигненото заболяване еритроплазия на Queyrat. В този случай е препоръчително провеждане на биопсия  и хистологично изследване.

Често повтарящите се баланопостити може да са следствие на друго заболяване като диабет или СПИН. Когато има подозрение за контактен дерматит, се препоръчва консултация с алерголог и провеждане на тестуване за алергии.

6.    Как се лекува  баланопоститът?
При  правилно поставена диагноза и доказване на етиологичните причини, прогнозата на заболяването е благоприятна.  Инфекциозните баланопостити,  в зависимост от причинителя, се лекуват с  противогъбични, противобактериални и противовирусни  унгвенити и антисептични разтвори като калиев перманганат, йод повидон, смрадлика.

При контактен дрематит се препоръчват кортикостероидни кремове. Когато е установена и придружаваща уроинфекция, е необходимо включване на перорално противовъзпалително лечение.

В случаите на  често рецидивиращи   и неповлияващи се от  провежданото лечение баланопостити е препоръчително хирургично лечение(циркумцизия).

7.    Какви са мерките за превенция?
Препоръчителна е ежедневна хигиена, като измиването на главата на половия член трябва да става само с вода. Когато  се установи, че симптомите се проявяват след употреба на определен вид  презервативи,  е необходимо смяната им с такива, предназначени за чувствителна кожа.

Друга важна препоръка е  измиването на ръцете преди уриниране, особено при работа с различни химикали. Не на последно място е и използването на презервативи при полов акт, като доказана предпазна мярка за полово предавани инфекции.

А ако имате нужда от специализирана помощ, винаги може да се запишете за час за преглед или консултация на телефоните на регистратура на ВИТА или през платформата superdoc.bg.