Новини
26.04.2023

Нов апарат за измерване на състава на тялото с апарат InBody 270 във ВИТА База 2

Апаратът е уникална нова система за оценка на телесния състав на организма. Той използва  осемточкова сензорна система, която се поставя на палците, дланите, ходилата и петите на двата крака и двете ръце на пациента. ИнБоди 270 е първият инструмент в света, предназначен за анализ на състава на тялото, при който се използва метод на докосване чрез осемточкови електроди. Това е продукт с високо качество и прецизност на измерване, който е получил в САЩ официално одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), както и от всички подобни агенции в останалите страни по света.


Какъв е принципът, по който работи апаратът?
Човешкото тяло е изградено от няколко основни съставки - вода, мазнини, протеини и минерали. За да сме здрави, те трябва да бъдат в оптимален баланс.
При изследването  се използват нискочестотни токове, които да достигнат до водата в клетките и по този начин да измерят нейното количество. Например, имаме двама пациенти с еднакво  тегло - 80 кг, като  единият има повече мускулна маса, а другият – повече мастна тъкан. Ако те се измерят с ИнБоди 270,  ще се установи, че повечето мускулни клетки имат по-високо съдържание на вода от мастните.
Всъщност InBody 270 е  устройство, измерващо водната маса в организма на човека. В сравнение с едната честота, получена от другите телесни анализатори, повечето честоти, получени при изследване с InBody, дават редица добавени стойности в резултатите, което осигурява много по-голяма точност при измерването.

Какво точно отчита апаратът и защо е толкова важно?

 • Маса на телесните мазнини - Процент на мазнините в тялото (PFB);
 • Tелесна вода (TBW);
 • Телесна маса без мазнини (FFM);
 • BMI – боди мас индекс;  
 • Отношение талия - ханш (WHR;)
 • Базален метаболизъм (BMR);  
 • Оценка на мускулите;
 • Оценка на мазнини;
 • Сегментен Анализ на мускулна маса и на мазнини;
 • Сегментно съпротивление при всяка честота.


За кои групи хора изследване с InBody 270 не е подходящо?
Апаратът не се препоръчва за използване при бременни жени, при пациенти с пейсмейкър и при малки деца.

Как протича изследването?
Препоръчително е пациентът да е на гладен стомах, с изпразнен пикочен мехур и да се събуе бос, когато стъпва на апарата. След това той хваща дръжките, като поставя палците и дланите на обозначените места и отчитането започва. Измерването трае около 20 сек.  и не е придружено от никаква болка.

С InBody 270 съставът на тялото може да се анализира бързо, лесно и точно. Подробната информация е изключително важна за специалистите ендокринолози, които трябва да определят състоянието на организма на пациента и да назначат схема за неговото лечение.

Апаратът дава предимство и при лечението на пациенти, които се борят с наднормените килограми и  имат нужда от хранителен режим за сваляне на излишното тегло. С InBody 270 вашият лекар ендокринолог или консултант по хранене може да състави индивидуална програма, съобразена с конкретните особености на тялото ви, което ще повиши доста ефективността при търсенето на оптималното ви тегло.

С грижа за своите пациенти, ендокринолозите на ВИТА определиха Преференциален пакет за всички, които се нуждаят от комплексно изследване и лечение при тях:

ПАКЕТ InBody 270, който включва:

 • Преглед при ендокринолог;
 • Измерване на телесния състав с InBody 270;
 • Изготвяне на индивидуален хранителен и лечебен режим /ако е необходимо/;
 • Изследване на въглехидратна обмяна /Провеждане на ОГТТ със 75 грама глюкоза за изключване на инсулинова резистентност;
 • Изследване на тироидни хормони /TSH/ по преценка след прегледа.

ЦЕНА на пакета: 150 левa.

Ако се нуждаете от подобно изследване и консултация, може да се обадите на телефоните на Регистратура на ВИТА или да си запишете час за д-р Десислава Иванова, д-р Анелия Нанкова – д.м. и д-р Мила Арнаудова – д.м. чрез superdoc.bg.