Новини

Профилактика и корекция на белези от различно естество – съвети от д-р Елена Бенкова – пластичен хирург в Болница ВИТА

1. Д-р Бенкова, какво представлява белегът и защо се образува?
При всяко нараняване на кожата, независимо дали е от травма, изгаряне или при оперативна намеса, организмът реагира с опит да замести увредената тъкан със съединителна тъкан. Това е неизбежно биологично явление на оздравяване и се нарича цикатризация, а белегът -цикатрикс.
Практически не съществува вариант, при който може да се направи разрез в кожата и той да заздравее без никакъв белег. Понякога безобидни на пръв поглед процедури като инжекции, татуировки, скарификации или ваксини могат да доведат до развитие на груби белези.

 2. Какви белези съществуват?
Новата кожа, която се образува, не притежава същите свойства, няма същите еластичност и цвят като старата. Белезите са по-твърди и често изпъкнали в сравнение с кожата около тях, което ги прави лесно забележими и не особено приятни.

Нормотрофичен белег - той е най-чест и е резултат на оздравителния процес. Има блед цвят и е равен с кожата.
 


•  Хипотрофичен, атрофичен - той е хлътнал под нивото на кожата.Такива са белезите от акне и шарка.
 
 
 
Хипертрофичен  - червен и сочен, повдигнат над кожата, но ограничен в границите на нараняването. Не винаги претърпява обратно развитие.
 

Келоидния цикатрикс е резултат на свръхрастеж на съединителна тъкан извън първоначалните очертания на оперативната рана. Тази тъкан е надигната над околните тъкани, червена с гладка и лъскава повърхност, налице е сърбеж и тенденция за рецидив след ексцизия.
 
 
 3.От какво зависи един белег да изглежда добре?
Отговорът на кожата към една и съща травма може да остави различни по размер и вид белези при различните хора. Доста фактори оказват влияние върху това дали ще се формира белег и дали той ще е хубав или лош.

Това са:
*  генетичните особености на кожата,
*  локализацията на тялото,
* начинът на третиране на тъканите от хирурга,
* използваните консумативи за зашиване на раната,
* грижата за раната след операцията,
* общото здраве на индивида,
* възрастта,
* расовата принадлежност и много други.

  4. Кога и как трябва да започнем да се грижим за белезите си?
Колкото по-скоро започнете третирането на зарасналата рана, толкова по-голям успех ще имате и ще го постигнете сравнително бързо. При груби и стари белези ще трябва да се въоръжите с доста търпение, защото ще минат месеци преди да се появи видим резултат.

На първо място е много важно да не се заблуждавате, че един белег може да се заличи напълно и кожата да изглежда така, все едно никога не е бил там.

Лечението на белезите може най-общо да се раздели на неоперативно и оперативно.

Неоперативното включва масажи с хидратантни кремове, носене на компресивно бельо, използване на силиконови превръзки.

Локално се прилагат  специализирани гелове и унгвенти.

При показания се инжектира кортикостероиден препарат, което води до намаляване на белега.

Оперативното лечение  се прецизира за всеки пациент и бива:
•  изрязване на белега и затваряне на дефекта чрез пластика;
•  дермоабразио;
•  и други оперативни техники.

Когато говорим за последици от травми и изгаряния, освен за белезите, трябва да споменем и за контрактурите. Те представляват ограничение в движенията в ставите, дължащо се на обездвижване, ръбци и др.  В този случай лечението най-често е оперативно.
 
През МАРТ 2022 година ще бъда на разположение БЕЗПЛАТНО с прегледи и консултации за всички, които се борят с последици от изгаряния и травми, както и с белези от различен произход.


Прегледите ще се проведат от 14 март до 31 март 2022 година по следния

ГРАФИК: Всеки понеделник, сряда и петък от 9 до 12 часа.

 

От пациентите не се изискват направления от личните им лекари за посещения при нашите специалисти.

Ние, в Отделението по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия, използваме най-модерните и съвременни начини за възстановяване на добрия вид на кожата на тялото и лицето на нашите пациенти.

Всички, които са претърпели травми, операции или инциденти и искат да подобрят вида на белезите, останали след тях, може да се запишат за преглед и консултация на телефоните на Регистратура или през платформата superdoc.bg.

Очакваме Ви!