Информация

Въпреки високата ефективност на ЕКЛТ, с развитието си съвременната медицина вече предлага и алтернативни безкръвни методи за разбиване на конкременти, които не биха могли да бъдат третирани чрез литотрипсия. Сред тези методи е лазерното разбиване на камъни в бъбреците и уретерите.
 
Стремежът на екипа на Болница “Вита” е да предлагаме на своите пациенти най-новото от съвременната урология. Отделението по Урология е оборудвано с последно поколение лазер за разбиване на камъни - Sphinx jr. на немската фирма LISA Laser, а водещият уролог в болницата д-р Василев е утвърден експерт в областта и е специалист с дългогодишен опит в лазерното разбиване на камъни.
 
Освен за лазерна литотрипсия, Sphinx jr. лазерът може да се използва и за Перкутанната нефролитотомия (PCNL), операции на тумори на пикочния мехур и лечение на други урологични заболявания. Предимството на Sphinx jr. лазера пред останалите неспециализирани лазери за разбиване на камъни е, че проникването и работата в уретера са много по-прецизни, което максимално запазва тъканите от увреждане.
 
Какво представлява лазерното разбиване на камъни?
Лазерното разбиване на камъни в бъбреците и уретерите е инвазивен метод за отстраняване на конкременти. В зависимост от конкретния случай интервенцията се извършва със спинална, краткотрайна венозна или обща анестезия. Със специални уреди, наричани уретероскопи, се прониква в засегнатия орган през естествените отвори на тялото (уретера). След това лазерният лъч се насочва към конкремента, като го разбива на малки парченца.
 
Предимства на метода
Висока успеваемост – методът е ефективен в 90-95% от случаите, без значение от състава на камъните
Минимален риск от усложнения
Минимален болничен престой (1 ден)
Подходящ за пациенти с най-твърди камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур
Какво да очаквам след операцията?
Обичайно болничният престой след процедурата е 1 ден, като можете да се върнете към ежедневните си активности след 1-2 дни. В редки случаи е възможно да се наложи поставянето на специален стент в уретера за период от около 30 дни. Не е изключено да усещате известен дискомфорт, включително парене при уриниране, но тези оплаквания отминават бързо.

Отделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ