Полезно

Следродилна депресия – какво е това и дали ме заплашва? Преслава Биковска – психолог в МБАЛ ВИТА, отговаря на най-често задаваните въпроси по темата

Раждането на бебе в семейството предизвиква буря от силни емоции. Те могат да варират от силно въодушевление и радост до страхове и тревога. Неочаквано за много семейства, бременността може да бъде съпроводена и от депресия. Хубавата новина е, че информираността е един от начините да се предпазите. В рамките на тази статия ще ви разкажем какво е следродилна депресия, как да я разпознаете, кои са рисковите фактори и как  във Болница ВИТА я лекуваме.

- Какво е „следродилна тъга“ или т.нар. „baby blues”?
Между 50 и 80% от всички майки преминават през период на следродилна тъга в първите две седмици след раждането. В този период е нормално на моменти да се чувствате тъжни, да сте раздразнителни или да се тревожите. Вероятно ще се разстройвате и разплаквате по-лесно от обичайното и може да изпитвате резки промени в настроението, промени в апетита и смущения в съня. Въпреки всичко това, майката успява да полага необходимите грижи за бебето и изпитва удоволствие от новата си роля. Този период съвпада с промяна в нивата на хормоните на бременността – естроген и прогестерон, които рязко се понижават след раждането. Често това се използва като обяснение за феномена, тъй като тези хормони си взаимодействат с други вещества в мозъка (напр. серотонин), които имат отношение към настроението и поведението. Продължителността на следродилната тъга е от няколко дни до две седмици и не изисква специфично лечение.

- Какво е „следродилна депресия“?
Следродилната депресия е сериозно заболяване, което обикновено се наблюдава до една година след раждането. Тя се характеризира със силни чувства на тъга, тревожност, раздразнение, преумора, придружени от соматични и когнитивни промени, които значително повлияват всекидневното функциониране. За да бъде диагностицирана, е необходимо симптомите да са с продължителност повече от две седмици (за разлика от следродилната тъга). На глобално ниво статистиката показва, че са засегнати между 4% и 25% от всички раждали жени. Следродилната депресия крие рискове за майката, бебето и семейството, тъй като оказва силно влияние върху взаимоотношенията в семейството и грижата за новороденото.

Симптоми на следродилна депресия
Симтомите на следродилна депресия не се различават значимо от симптомите на депресия, в който и да е друг период от живота. Заболяването протича строго индивидуално при всеки и не е необходимо да бъдат налице всички симптоми, за да бъде диагностицирана. При някои жени се наблюдават само няколко от изброените симптоми, докато други може да изпитат почти всички. Най-често срещаните симптоми на следродилна депресия са:
•    Емоционални:
o    Силно чувство на тъга, което е продължително и не отшумява;
o    Резки промени в настроението;
o    Раздразнителност;
o    Отчаяние;
o    Страх и тревожност;
o    Чувство на вина и срам;
o    Липса на удовлетворение от нещата, които преди са носели радост;
•    Физически:
o    Прекомерна умора и липса енергия;
o    Проблеми със съня, трудности със заспиването или постоянна нужда от сън;
o    Промени в апетита – загуба на апетит или приемане на големи количества храна;
•    Когнитивни:
o    Проблеми с концентрацията;
o    Трудно вземане на решения;
o    Мисли, които ви плашат – например мисли за нараняване на бебето;
o    Мисли за самоубийство;
•    Специфични за следродилната депресия:
o    Трудно „свързване“ и общуване с бебето;
o    Опасения, че не сте достатъчно добра майка;
o    Мисли за „бягство“ от новата роля;

Важно е да знаете, че при 50% от жените, които страдат от следродилна депресия, депресивните симптоми са били налице още по време на бременността. Обикновено симптомите се влошават след раждането, ако състоянието остане нелекувано. Ако сте бременна и подозирате, че страдате от депресия, потърсене консултация със специалист още сега.

Мъжете на са застраховани
Бащите също могат да страдат от депресия по време на бременността и след това, а засегнати са между 8% и 10% от тях. Може да се чувстват тъжни, уморени, да се тревожат или да са избухливи, да се наблюдават промени в хранителните им навици и навиците, свързани със съня. Както забелязвате, симптомите силно наподобяват тези при жените, а последиците за семейните взаимоотношения и развитието на новороденото са също толкова сериозни.

Ако разпознавате себе си или своя партньор в горните редове, потърсете консултация със специалист. Следродилната депресия е заболяване, което има сериозни последствия и не отшумява самостоятелно с времето. Ще ни намерите на:
ВИТА БАЗА 2 - ул. „ФИЛИП КУТЕВ“ №10
София 1407
02 45 22 000
е-mail: vitabaza2@vita.bg