Информация

Д-р Мирчов, според проучвания ракът на простатата е третият най-често срещан рак в световен мащаб. Колко разпространен е той сред българските мъже?
Статистиката в България следва световната. Всеки втори или трети мъж над 50-годишна възраст е заплашен да развие карцином на простатната жлеза. Заболяването е възрастово предопределено. Неговият контрол е свързан с профилактиката. Защото ранната диагностика на рака на простатата е по-лесен. Простатната жлеза има собствен „индикатор“ за състоянието си и това е така нареченият Простато Специфичен Антиген или PSA. Стойностите на този туморен маркер „регистрират“ промените в жлезата – дали има възпаление, доброкачествена хиперплазия, рак или друго. Изследването е кръвно, а резултатите се обсъждат с уролога. Диагностиката включва ехография и ректално туширане. Ако един от тези методи покаже съмнение за рак на простатата, следва това да се докаже или отхвърли чрез биопсия. Всеки от нас, който е над 50 години, може да отдели време за тази профилактика веднъж годишно. Ако бащата на пациента е имал рак на простатата, тогава се препоръчва изследването и прегледът да започнат на 40-годишна възраст. Рано открит, ракът на простатата е лечим. Това означава ранна и точна диагностика и минимално инвазивно съвременно лечение.

Какви симптоми има ракът на простатата и кога пациентът трябва да се обърне към уролог?
Стандартно най-честата причина за посещението при уролог е нарушеното уриниране. Когато обаче говорим за рак на простата, карциномът (рак) на простатата започва развитието си най-често от периферната зона на жлезата, т.е. относително встрани от хода на урината и не нарушава уринирането. Ранният и сравнително ненапреднал (умерено авансирал) простатен карцином не се проявява с оплаквания. Ранната диагностика е основа на правилното и съвременно лечение.

Пациентите с рак на простатата имат ли избор на лечебни методи?
Да, има различни методи. Целта на лечението на рака на простатата е пациентът да бъде здрав, да живее дълго и не на последно място да запази качеството си на живот. Пациентът трябва да остане социално значим, семейно полезен и да запази самочувствието си като представител на силния пол.
Лечението може да се извърши по няколко начина. Първият е радикално-оперативният, който може да включи лапароскопска или отворена операция. Той се прилага при пациенти без тежки придружаващи заболявания. Другият метод на радикално лечение е високодозова брахитерапия (вид лъчелечение). Брахитерапията е подходяща за пациенти, когота те по една или друга причина не са показани за радикално-оперативно лечение.

Нерадикалното лечение е чрез перкутанно лъчелечение (при по-напреднали карциноми) и често се комбинира с третия начин - антиандрогенно лечение (хормонално лечение). Изборът на адекватно лечение зависи от стадия на болестта и здравословния статус на пациента. Най-важно е запазване качеството на живот на пациента. В болница „Вита” предлагаме всички съвременни методи за справяне с този проблем, както и лапароскопската радикална простатектомия.

Какви са възможностите, когато е налице диагностициран аденом на простатата?
При началните стадии на заболяването са приложими консервативните методи на лечение Когато говорим за оперативни, нека отбележим приложението на лазера. Лазерът има висока мощност и прецизна деструкция на тъканите. Това води до липса на кръвозагуба и до бързо възстановяване на пациента. Лазерната операция като метод дава възможност на оператора за бързо и ефективно премахване на простатна тъкан с практически липса на животозастрашаващи усложнения по време на операцията. Като високо технологичен метод лазерът дава възможност и на пациенти с придружаващи заболявания да се подложат на операция и да достигнат добро качество на живот.

Какви са предимства на лапароскопската радикална простатектомия пред отворената класическа операция?

Основното предимство на лапароскопската пред отворената техника е, че оперативната травма на пациента е значително по-малка. Кръвозагубата е минимална или никаква. Всяка по-щадяща операция съхранява имунитета на пациента. Пациентите след лапароскопска простатектомия най-често не изпитват болка, възстановяват се бързо и много важно – самостоятелно, без помощ от персонала. Така се запазва тяхното самочувствие като пациенти и хора, чувстват се независими, а професионалното удовлетворение за нашите усилия е бързото възстановяване на болния и леките следоперативни грижи.

Консултация с д-р Рафаел Мирчов – Началник на Отделението по урология и андрология на МБАЛ „Вита”
--------------------------------------------------------------------------------
Във връзка с Месеца на мъжкото здраве Ноември и кампанията МОвембър, ДКЦ „Вита“ предлага специален пакет за профилактика на рака на простатата за мъже над 50 години:

 „Вита МОвембър пакет“ за Профилактика на рака на простатната жлеза на цена 45 лв. Пакетът включва:

I.    Клиничен преглед от специалист-уролог
II.    Ултразвуково изследване на простатната жлеза (ехография):
•    Измерване на остатъчна урина.
•    Измерване обема на простатната жлеза – измерва се след уриниране.
III.    Изследване на PSA (простата-специфичен антиген): кръвно изследване, което задължително се прави преди ректално туширане или 7 дни след него.
IV.    Ректално туширане (ректално изследване): през ануса се палпира простатната жлеза. Пациентът е в странично или коленно-лакътно положение.


Важи САМО за пациенти над 50 години. От 01.11. до 30.11.2017 г. За МБАЛ „Вита“ (София, ул. Драговица 9) по следния график:
Д-р Рафаел Мирчов, уролог:
Вторник: 16:00 – 17:30
Четвъртък – 14:00 – 16:00
Д-р Владимир Роглев, уролог:
Понеделник и сряда: 08:30-10:30
Вторник, четвъртък и петък: 08:30-11:30

Молим пациентите при записване на час да уточняват, че искат да се възползват от специалния пакет  „Вита МОвембър пакет“ за Профилактика на рака на простатната жлеза на цена 45 лв. Задължително е предварително записване на час на телефон: 02 960 49 50, 02 960 49 51 или 02 960 49 52.  Редовната цена на пакет Профилактика на рака на простатната жлеза е 75 лв. Научете повече на www.vita.bgОтделение в МБАЛ

Кабинет в ДКЦ