Информация

С какво се занимава бариатричната хирургия?
Бариатричната хирургия е хирургично лечение на болестното затлъстяване. Този тип хирургия все още е малко позната у нас, но това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.

Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи излекува свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Тези заболявания включват диабет, високо кръвно налягане, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, затлъстяване на черния дроб, уринарна стрес инконтиненция, мозъчен псевдотумор и др.

В случаите с висока степен на затлъстяване подлагането на такъв тип хирургична интервенция води до понижаване и на общата смъртност. Поради това все повече се налага определението „метаболитна хирургия”.

Какви са основните фактори за затлъстяването и до какво може да доведе то?

Има много и различни причини за затлъстяването, но е факт, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, непрекъснато се увеличава. По данни на Световната здравна организация от 1980 г. насам затлъстяването се е утроило в много страни от Европейския регион, като наднорменото тегло и затлъстяването засягат 50% от населението в по-голямата част от европейските страни. Установено е, че 60% от населението на света, т.е. 3,3 млрд. души, биха могли да бъдат с наднормено тегло (2,2 млрд.) или със затлъстяване (1.1 млрд. евро) до 2030 г., ако последните тенденции продължат да се развиват.

Наднорменото тегло драстично повишава риска от развитие на редица незаразни заболявания, като диабет, хипертония, инсулт, дислипидемия, сънна апнея, рак, неалкохолен стеатозен хепатит и други тежки придружаващи заболявания. В по-голямата част от европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са отговорни за около 80% от случаите на диабет тип 2, 35% от исхемична болест на сърцето и 55% от хипертонична болест сред възрастните.

Кога се налага оперативно лечение при затлъстяване?
Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт; имат индекс на телесната маса (body mass index – BMI) 35 и по-висок и имат придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други; както и хора, които са с индекс над 40, но нямат придружаващи заболявания.

Каква е целта на интервенцията?

Най-общо казано бариатричната хирургия има за цел едно единствено нещо - да намали обема на приетата храна и нейното усвояване. Тя се е доказала като най-ефективният метод за лечение на тежко затлъстели пациенти, като намалява смъртността и риска от развитие на нови придружаващи заболявания. Процедурата спомага и за намаляване на телесното тегло в дългосрочен план, което е предпоставка за по-добро качество на живот.

Какви видове операции се правят?
Най-обикновената процедура е нехирургична. Поставя се стомашен балон, който заема част от стомаха, така че да създаде чувство на ситост. Тази процедура се прави предимно, за да се подготви пациентът за последващата операция. С този балон се намалява индексът на телесната маса (body mass index – BMI), което спомага за по-бързото и леко преминаване на хирургичната интервенция след това.

Самите хирургични интервенции биват рестриктивни, малабсорбционни или комбинация от двете.

Рестриктивните процедури намаляват обема на стомаха, като по този начин по-рано се получава усещането за ситост и се ограничава общият калориен прием. Пациентите са неспособни да преяждат, поради появата на значителен дискомфорт и гадене. Най-често използваните рестриктивни процедури са лапароскопско поставяне на регулируем стомашен пръстен и лапароскопска ръкавна гастректомия, като първата процедура бива отречена от все повече клиники по света, като по-рискована и недостатъчно ефективна.

Малабсорбтивните процедури създават отделни „пътища” в гастроинтестиналния тракт и така се получава сравнително къс чревен участък, в който се смилат и абсорбират отделните хранителни вещества. Храносмилането се осъществява само в рамките на 2-3 педи от тънкото черво, т.е. човекът яде, но не храносмила и не усвоява. По този начин пациенти отслабват между 60 и 100 килограма. Пример за такава процедура е стомашният байпас.

Решението за извършването и вида на операцията се взима на база индивидуалното състояние на всеки пациент, определени медицински показатели и специфика на придружаващите заболявания, ако има такива.

Как бариатричната хирургия повлиява диабета?

Според указанията на Международната диабетна федерация (International Diabetes Federation – IDF), публикувани през 2011 година, бариатричната хирургия включва гастроинтестинални процедури за постигане на значителна загуба на тегло и поради това е:
– подходящо терапевтично решение при пациенти с ДТ2 и високо степенно затлъстяване (BMI=/<35 kg/m2 – при европеидната раса);
– подходящо алтернативно терапевтично решение при пациенти с ДТ2 и лека до умерена степен на затлъстяване (BMI между 30 и 35 kg/m2 – при европеидната раса), които не могат да постигнат адекватен гликемичен контрол с оптимален медикаментозен терапевтичен режим (или ако глюкозо-понижаващата терапия води до допълнително наддаване на тегло), особено при наличието на други рискови фактори за сърдечносъдово заболяване.

Бариатричната хирургия води до значими здравни ползи, като понижаване на хипергликемията или дори до нормализиране на стойностите на кръвната глюкоза, до намаляване на артериалното налягане и холестерола, както и до подобряване на обструктивната сънна апнея и на свързаните с диабета микро- и макроваскуларни усложнения. Поради това, IDF определя тази хирургия като „бариатрично-метаболитна” или „интервенционална диабетология”.

Метаболитната хирургия (новото име на бариатричната хирургия, заради влиянието й върху метаболизма) съществува вече повече от 60 години. Макар че основната й цел е свързана с редукцията на тегло, се оказва, че кръвната захар на оперираните пациенти спада само дни след интервенцията, преди да е налице значително намаление на теглото. В последните си насоки Американската Диабетна Асоциация включва бариатричната хирургия в стандартите за поведение при захарен диабет. Хирургичните техники, свързани с бариатричните интервенции, са различни и включват различен вид интервенции. Когато те включват “заобикаляне” на дуоденума, се наблюдава и понижение на хормона грелин и повишаване на GLP-1 (glucagon-like peptide 1) и PYY (gut hormone peptide, пептид тирозин-тирозин), което подобрява инсулиновата чувствителност, както и други метаболитни параметри.

Анализите показват пълна обратимост на диабет тип 2 (дефинирана като спиране на всички антидиабетни медикаменти и нормализиране на кръвно-захарните нива) в 77% от случаите. Този процент се повишава до 85%, когато се вземат предвид и пациентите, при които се наблюдава подобрен гликемичен контрол, а подобряването на диабета се съпътства от средна редукция на тегло с около 41 кг (65% от излишното тегло). Свързаната с диабета смъртност е редуцирана с феноменалните 92%.

Какви са рисковете от усложнения през следоперативния период и колко време трае възстановяването?
Разбира се, една такава операция крие своите рискове и те не са никак малко. Често след тази процедура пациентите развиват анемия, имат калциеви и витаминни загуби, които цял живот трябва да се компенсират с прием на заместители. При хората, които имат затлъстяване и диабет, в рамките на 3-4 дни след процедурата диабетът изчезва. Важно е да се знае, обаче, че бариатричната хирургия не замества хранителния режим и двигателната активност в борбата с наднорменото тегло. Дълготрайният ефект от операцията зависи до голяма степен от сътрудничеството на пациента, който трябва да спазва определен хранителен режим и да води активен начин на живот. Пациентите, преминали бариатрична операция, подлежат на наблюдение и режим до края на живота си.

Има ли пациенти, които не са подходящи за този вид операция?
Бариатричната хирургия не е препоръчителна при пациенти с психотични разстройства, тежка депресия, личностни и хранителни разстройства, алкохолна или наркотична зависимост, както и заболявания, застрашаващи живота в краткосрочен план. Операция не се препоръчва и в случаите, когато е налице невъзможност от страна на пациента за следване на медицински предписания за продължителен период от време, както и при пациенти, които не са в състояние да се грижат сами за себе си и нямат семейство или друга социална подкрепа, които да гарантират необходимите грижи за тях.

Какво показва досегашният опит в бариатричната хирургия (не само у нас, но и по света) – ползата по-голяма ли е в сравнение с консервативните методи на лечение?
Макар и за нашата страна да е нещо ново, в много държави бариатричната хирургия отдавна се прилага успешно. Новаторите в този вид хирургия са САЩ, Германия, Франция, Великобритания и др. Първата бариатрична процедура (байпас между две тънки черва) е направена през 1950г. в Университета в Минесота.

Бариатричната хирургия се използва с цел да се постигне загуба на тегло и да се поддържа тази загуба чрез намаляване на хранителния (енергийния) прием. Данни от световни проучвания показват, че този тип хирургия може да осигури много по-голяма и трайна редукция на теглото в сравнение с всички останали мерки.

Допълнителна информация може да получите от д-р Росен Тушев. Запишете час за консултация на 02 960 49 50.

Отделение в МБАЛ